Dacă intenționezi să îți achiziționezi un autoturism nou prin programul Rabla 2019, trebuie să știi că nici n-are rost să mergi la casat dacă deții o mașină care nu are Inspecția Tehnică Periodică (ITP) valabilă. O lege care a intrat în vigoare în ianuarie 2019 prevede că nu se mai acceptă mașini fără ITP în cadrul programului.
Cei care doresc să obțină ajutor de la stat pentru a-și achiziționa un autoturism nou trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Autoturismele, microbuzele, autoutilitarele ușoare sau autospecialele ușoare pot fi casate doar dacă sunt mai vechi de 8 ani, au ITP valabil, sunt înmatriculate în România și au elementele esențiale, precum motor, transmisie, tren de rulare, caroserie și șasiu.
„Am considerat că ITP-ul este o condiţie obligatorie în ceea ce priveşte casarea unei maşini şi stoparea poluării, deoarece ITP-ul dă dreptul utilizatorului sau proprietarului de autovehicul de a funcţiona, de a circula pe drumurile publice. Atâta timp cât acesta nu are un ITP valabil, nu poate circula. În consecinţă, nu generează nici emisii şi tocmai acesta a fost considerentul pentru care am introdus în actul normativ care este în vigoare, dar cu aplicabilitate începând cu ianuarie 2019, tocmai pentru a nu crea o blocare a pieţei, condiţia de ITP valabil. Deci, dorim să scoatem din circulaţie toate autovehiculele care generează emisii de poluanţi şi să le înlocuim cu unele noi şi mai puţin poluante”, declara anul trecut preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.
Cei care doresc să își achiziționeze o mașină nouă prin porgramul Rabla 2019 trebuie să știe că valoarea unui voucher este de 6.500 de lei, însă obligația este ca mașinile să genereze cel mult 120 gCO2/km, spre deosebire de anul 2018, când limita era de 130 g CO2/km. De asemenea, cei care vor să își schimbe mașina pot primi un ecobonus de 1.000 lei, cu condiția ca mașina să nu genereze mai mult de 96 g CO2/km sau un ecobonus de 1.700 lei pentru cumpărarea unei mașini hibrid.
„Programul este în felul următor: trebuie să casezi o maşină veche de peste 8 ani, înmatriculată, care să aibă şi ITP-ul valabil, deci să genereze emisii, şi să o înlocuieşti cu o maşină nouă pe care ţi-o achiziţionezi în cadrul programului, aplicând pentru bonificaţia respectivă, care poate să ajungă la aproximativ 2.000 de euro dacă emisiile de poluanţi ale autovehiculului nou achiziţionat sunt foarte reduse”, a mai spus Cornel Brezuică.