Programul Prima Casă se modifică, după ce deputații au aprobat, marți, introducerea unor noi reguli privind creditele pentru cumpărarea unei locuințe, anunță Mediafax.
Prima modificare importantă a programului destinat tinerilor vizează creditele destinate cumpărării locuinţelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil. Astfel, sumele împrumutate pot fi garantate integral de statul român, comparativ cu 40%, cât era în trecut.
Așadar, deputații au aprobat garantarea integrală de către stat a sumelor împrumutate de persoane considerate ca făcând parte dintr-o categorie vulnerabilă.
Printre modificările aduse la programul de împrumut pentru achiziționarea unei locuințe este inclusă și o schimbare ce face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Până acum, indemnizațiile persoanelor cu dizabilități nu erau luate în considerare în schma veniturilor eligibile.
În acest moment, datele arată că în țara noastră sunt 826.197 de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 50% sunt tineri şi adulţi.
Programul Prima Casă a intrat în vigoare în anul 2009 și avea scopul de a opri căderea pieței imobiliare, din cauza crizei mondiale. Bugetul primit atunci a fost de două miliarde de lei, printr-o hotărâre de guvern.
Din momentul lansării și până în iulie 2019, au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, prin programul Prima Casă, cu o valoare totală de 24,9 miliarde de lei.
Datele Băncii Naționale a României arată că volumul împrumuturilor acordate prin programul desitnat tinerilor a ajuns la 45% din stocul creditelor ipotecare de circa 34 miliarde de lei în 2019.