Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni! Cum va fi vremea în intervalul 17 februarie-1 martie

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
17/02/2020, 15:03
Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni! Cum va fi vremea în intervalul 17 februarie-1 martie
ANM a comunicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, iar veștile sunt cât se poate de bune. Ultimele zile ale lunii februarie ne vor aduce temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă, ceea nu poate decât să ne bucure. În plus, luna lui „Mărțișor” debutează cu vreme frumoasă în cea mai mare parte a țării.

În următoarele două săptămâni vom avea parte de soare și temperaturi ridicate

Concret, potrivit specialiștilor, în intervalul 17 februarie-1 martie, mercurul din termometre va indica valori ceva mai ridicate în comparație cu cele specifice, mai ales în regiunile de deal și de munte. Nu este exclus, însă, ca în aceste zile să avem parte și de unele reprize de vreme rece, pe fondul intensificărilor vântului.

Cu toate acestea, cantitățile de precipitații se vor menține excedentare în majoritatea zonelor țării, cu precădere în centru și sud-est. Totodată, razele soarelui vor avea grijă ca prima zi a lunii martie să fie cu adevărat una de neuitat, că doar marchează venirea primăverii.

Banat

Deși zilele cu temperaturi ridicate vor alterna cu intervale în care vremea se va răci, regimul termic al următoarelor două săptămâni se va menține peste cel normal în luna februarie. Astfel, în data de 17 februarie și în special în perioada 23 – 25 februarie, abaterile față de valorile climatologic specifice vor fi semnificative, cu medii ale maximelor de 15-18 grade și ale minimelor de 2-5 grade. În celelalte zile, mediat regional, vor fi temperaturi maxime de 7-12 grade și minime cuprinse între -1 și 2 grade. Precipitațiile vor fi mai frecvente și local moderate cantitativ în perioada 19-20 februarie, în jurul datei de 23 februarie și posibil între 26 și 28 februarie. În restul intervalului de referință probablitatea pentru precipitații va fi redusă.

Crișana

Pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menține peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative față de norma climatologică (când, în medie, maximele vor fi de 9-12 grade, iar minimele se vor situa între 1 și 5 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 6-8 grade ziua și -2-0 grade noaptea. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi mai frecvente în perioada 19-20 februarie, posibil și în jurul datei de 23 februarie și între 26 și 28 februarie. În restul intervalului de referință probablitatea pentru precipitații va fi redusă.

Transilvania

În majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 8…12 grade, posibil mai ridicate în perioada 24-25 februarie (excepție vor face zilele de 20, 21 și 22 februarie când media regională a temperaturilor diurne va fi de 5…9 grade). La debutul perioadei de referință, minimele termice vor fi preponderent negative, în zonele depresionare putând coborî spre -10 grade, iar în celelalte nopți se vor situa într-un ecart mediu cuprins între -4 și 2 grade Celsius.

Maramureș

În perioada 20-22 februarie și posibil în jurul datei de 27 februarie se vor înregistra temperaturi apropiate de cele specifice lunii februarie, cu maxime cuprinse între 4 și 7 grade și minime de -3-0 grade, în medie. Restul intervalului va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normal, cu valori diurne de 8-11 grade și nocturne cuprinse între -1 și 3 grade, mediat regional.

Moldova

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuși variații de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 și cu probabilitate mare între 24 și 26 februarie) valorile maxime vor fi de 10 și chiar 15 grade, iar minimele de 1-5 grade, în medie. În restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 6…9 grade și nocturne de -3…0 grade.

Dobrogea

Pe parcursul intervalului de prognoză, regimul termic se va menține peste cel normal în a doua jumătate a lunii februarie. Zilele cu abateri pozitive semnificative față de norma climatologică, respectiv perioadele 17-18 și 23-26 februarie (când, în medie, maximele vor fi de 10-14 grade, iar minimele de 3-6 grade) vor alterna cu perioade în care regimul de temperatură va fi mai ponderat, respectiv 7-10 grade ziua și 1-4 grade noaptea.

Muntenia

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât normal în luna februarie. Cu toate acestea, vor fi alternanțe de regim termic între intervale în care abaterile pozitive față de specificul climatologic vor fi semnificative și cele cu temperaturi mai ponderate. Astfel în zilele de 17 și 18 februarie, dar și în perioada 23 – 26 februarie, maximele vor fi de 13-17 grade, iar minimele de 1-6 grade. În restul intervalului sunt estimate valori diurne de 7-10 grade și nocturne de -2-2 grade, mediat regional.

Oltenia

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în a doua jumătatea a lunii februarie. Vor fi totuși variații de regim termic, astfel că în zilele cele mai calde (perioada 17-18 și cu probabilitate mare între 23 și 26 februarie) valorile maxime vor fi de 12-15 grade, iar cele minime de 2-5 grade, în medie. În restul intervalului sunt estimate, mediat regional, temperaturi diurne de 8…12 grade și nocturne de -1-2 grade.

La munte

Intervalul va debuta cu valori termice mult mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii februarie, cu maxime, în medie, de 4-9 grade Celsius și minime de -4-0 grade. Începând cu data de 19 februarie, răcirea vremii va determina un regim de temperaturi apropiat de cel normal, cu valori negative chiar și pe timpul zilei. Ulterior, după data de 23 februarie temperaturile vor crește din nou și vor depăși mediile multianuale ale perioadei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×