Profilul votanților la alegerile prezidențiale. Cine sunt alegătorii lui Iohannis, Dăncilă și Barna

Alexa Serdan   
în Alegeri Prezidențiale 2019
11/11/2019, 11:01
Profilul votanților la alegerile prezidențiale. Cine sunt alegătorii lui Iohannis, Dăncilă și Barna
Cum și-au ales alegătorii candidații pentru alegerile prezidențiale: Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Candidații preferați de cetățenii români la primul tur al alegerile prezidențiale au fost actualul președinte Klaus Iohannis, șefa PSD Viorica Dăncilă, dar și Dan Barna. Dar cum și-au ales alegătorii candidatul ideal pentru viitorii 5 ani ai României? Un sondaj IRES arată cum au votat românii duminică, 10 noiembrie.

Cum și-au ales votanții candidații preferați la alegerile prezidențiale

Potrivit ultimului exit-poll Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă s-au aflat în topul candidaților aleși de cetățenii români. Politicianul care ocupă podiumul este candidatul USR-PLUS Dan Barna. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, actualul președinte a obținut 36,6 %, Viorica Dăncilă 23,7 % și Dan Barna 13,9 %. Un sondaj IRES a realizat profilul votanţilor pentru cei trei candidaţi. La acest chestionar s-a folosit metoda TAPI și sondajul a fost realizat în 352 de secții de vot, numărul subiecțiilor fiind de 23.003.

Conform sondajului cei mai mulți români chestionați în mediul urban au votat cu Klaus Iohannis și Dan Barna, în timp ce locuitorii din mediul rural au preferat-o pe Viorica Dăncilă. Așadar, Barna a fost votat în proporție de 72%, Iohannis în proporţie de 56%, iar Dăncilă 51%. Actualul președinte și fostul premier al României au fost preferați atât de femei, cât și de bărbați, în timp ce Barna a fost preferat de mai multe femei, potrivit digi24.ro.

Rezultate provizorii privind votul românilor din Diaspora

Cât despre vârsta votanților, persoanele între 45-64 de ani l-au preferat pe Iohannis (39%), în timp ce alegătorii între 35-44 de ani (26%) și 45-64 de ani (26%) au pus ștampila pe Barna. Pe Viorica Dăncilă au votat-o persoanele peste 65 de ani, obținând astfel un procent de 43%.

La ora 10:30 au fost centralizate Rezultate parțiale alegeri prezidențiale în Diaspora. Klaus Iohannis 53,05%, Dan Barna 27,36% – Live Updatevoturile din 816 secții din străinătate din totalul celor 835. În continuare actualul președinte ocupă primul loc, Dan Barna pe locul secund, iar candidatul din partea PSD Viorica Dăncilă este pe locul 5. Acesta este clasamentul candidaților privind votul din străinătate:

  • Klaus Iohannis are 53,05 % din voturi
  • Dan Barna – 27,36 %
  • Theodor Paleologu – 6,41 %
  • Mircea Diaconu – 3,65 %
  • Viorica Dăncilă – 2,76 %

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×