Primele măsuri ale noului Guvern PNL: Amânarea pensionării anticipate pentru magistraţi şi adio recurs compensatoriu

Primele măsuri ale noului Guvern PNL: Amânarea pensionării anticipate pentru magistraţi şi adio recurs compensatoriu

Liberalii sunt gata să înceapă curățenia generală după Guvernarea PSD și anunță ca prime măsuri anularea unora dintre cele mai controversate măsuri impuse de social-democrați. Printre acestea se numără și legea recursului compensatoriu, îndelung contestată de opinia publică, pe motiv că a făcut posibilă eliberarea din închisoare a mii de infractori condamnați pentru acte de violență. Ulterior, mulți dintre aceștia au comis noi astfel de fapte și, în mod evident, au revenit în spatele gratiilor. Totodată, actualul Executiv condus de Ludovic Orban vrea să amâne pensionarea anticipată a magistraților, o altă inițiativă legislativă care a stârnit numeroase critici, întrucât sistemul judiciar ar rămâne astfel fără judecători și procurori.

Klaus Iohannis le-a trasat directive clare liberalilor

Ludovic Orban intenționează să își angajeze răspunderea pentru toate aceste măsuri, decizie ce poate fi contestată, însă, de opoziție prin moțiune de cenzură. Totuși, premierul are un aliat puternic în persoana lui Klaus Iohannis, șeful statului trasând Guvernului directive clare în sensul revocării legilor controversate adoptate de Cabinetul Dancilă.

Toate vor fi rezolvate la momentul oportun, dar acum, în primă fază, am avut rugămintea și cred că rezolvăm cel mai urgent, bugetul pentru 2020, după aceea ne gândim și la celelalte chestiuni care sunt foarte importante”, a declarat președintele la capătul întâlnirii cu membrii Guvernului PNL.

Specialiștii susțin că legea recursului compensatoriu va produce efecte și după abrogare

Chiar dacă liberalii promit ca în termen de cel mult o săptămână să vină în Parlament cu un pachet de măsuri referitoare la sistemul judiciar, printre care și mult-așteptata abrogare a legii recursului compensatoriu, specialiștii lansează un avertisment dur. Aceștia susțin că respectivul act normativ va continua să producă efecte semnificative și după anulare, ceea ce înseamnă că deținuții vor putea ieși din închisori mult mai devreme, pentru că dreptul penal românesc respectă principiul legii penale mai favorabile, care poate fi invocat de orice condamnat.

Din pachetul legislativ asumat de guvernanți vor lipsi, însă, modificările ce vizează controversata secție de investigare a infracțiunilor din justiție, întrucât Ministerul Justiției așteaptă punctul de vedere al tuturor magistraților. În plus, pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani de activitate ar putea suferi o nouă amânare. Odată intrată în vigoare, aceasta ar determina mii de procurori și judecători să plece din sistem, împingând anchetele și procesele într-un blocaj fără precedent.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×