Primele arestări în cazul avionului prăbușit în Iran. Autoritățile și-au asumat vina târziu

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 12:11
Primele arestări în cazul avionului prăbușit în Iran. Autoritățile și-au asumat vina târziu
Președintele Iranului a anunțat primele arestări în cazul avionului ucrainean doborât săptămâna trecută. Sursa foto: Hepta.ro

Autoritățile de la Teheran au anunțat că au luat primele măsuri în ceea ce privește vinovații pentru prăbușirea avionului ucrainean în care și-au pierdut viața 176 de persoane. Președintele iranian Hassan Robani a transmis că toți cei răspunzători de accidentul aviatic vor plăti pentru moartea pasagerilor.

S-au găsit primii vinovați în cazul avionului ucrainean doborât în Iran

Iranul a recunoscut destul de târziu că a doborât „din greșeală” avionul ucrainean, tragedie în urma căreia și-au pierdut viața 167 de pasageri, 3 piloți și 6 stewardese și stewarzi.

Persoanele decedate proveneau din mai multe țări și anume: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 membrii ai echipajului; Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord- 3 persoane, potrivit datelor Ministerului de Externe al Ucrainei.

La câteva zile după recunoașterea vinovăției, autoritățile iraniene au anunțat că au fost arestate și primele persoane implicate în catastrofa aeriană petrecută în noaptea dintre 7 și 8 ianuarie .

Gholamhossein Esmaili, un înalt oficial din Justiție, nu a precizat câte persoane au fost arestate pentru rolul pe care l-au avut în prăbușirea avionului, rezumându-se să declare doar că sunt „câteva”. Totodată, marți dimineața, 14 ianuarie 2020, președintele iranian a făcut un anunț important.

Președintele Iranului, Hassan Robani, despre vinovații atacului aerian ”neintenționat”

Hassan Robani a transmis că autoritățile iraniene vor lua măsuri împotriva tuturor celor care au fost implicați în catastrofa aviatică de săptămâna trecută. În plus, președintele țării a anunțat că armata a doborât avionul ”neintenționat”.

„Pentru poporul nostru este foarte important ca oricine a greșit sau a fost neglijent la orice nivel va răspunde” – Hassan Robani, conform ziare.com.

Autoritățile de la Teheran au ținut să puncteze faptul că tragedia aviatică s-a produs din cauza unei „erori umane”. Generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, a făcut o declarație autoincriminatorie sâmbătă, 11 ianuarie, postată pe site-ul televiziunii de stat iraniene.

„Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi” – Amirali Hajizadeh

„Îmi asum responsabilitatea totală pentru această tragedie. Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident” – Amirali Hajizadeh

Ministerului de Externe iranian a dat vina pe „criza generată de aventurismul SUA”

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a postat într-un mesaj pe Twitter o concluzie caracteristică puterii de la Teheran: eroarea lor, a iranienilor, a fost cauzată de criza generată de… aventurismul american!

  • „O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru” – Javad Zarif
  • „Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate” – Javad Zarif
  • 9 dintre victimele catastrofei aviatice din Iran au fost membrii echipajului ucrainean al aeronavei: 3 piloți (Alexei, Vladimir, Serghei) și 6 stewardese și stewarzi (Caterina, Maria, Valeria, Iulia, Igor și Denis)
  • 15 copii s-au numărat printre victimele tragediei aviatice din noaptea de 7 spre 8 ianuarie
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×