Noul coronavirus a ucis până acum 157 de persoane pe teritoriul țării noastre, iar autoritățile se tem că bilanțul poate căpăta proporții dramatice pe zi ce trece, mai ales că au fost confirmate 4.057 de cazuri de îmbolnăvire. În aceste momente dificile, oamenii se apropie, parcă, mai mult ca niciodată de credință, în speranța că divinitatea va ține boala la distanță.
În cursul zilei de joi, în municipiul Botoșani a fost adusă racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, cunoscută și ca ocrotitoarea Moldovei. Având în vedere că tradiționala slujbă nu a putut să aibă loc în biserică, din cauza măsurilor de distanțare socială impuse de autorități, sfinții părinți au străbătut străzile orașului, fără să se oprească nicăieri.
Printre cei care au ținut să se roage la raclele moaștelor aduse în Botoșani pentru prima dată după 73 de ani s-a numărat și primarul Cătălin Mugurel Flutur. De altfel, o fotografie care îl surprinde pe edil așezat în genunchi în fața raclei ajunse în dreptul primăriei municipiului a devenit virală în mediul online, internauții criticând în termeni extrem de duri atitudinea lui Flutur.
„Incredibil cât de înapoiați sunt unii , cât de slugarnici pot fi ! Cum să stai în genunchi că primar când trece mașină cu moaște pe stradă ?
De aia e Moldova cea mai săracă regiune , pentru că e sub jugul corupților și a bisericii.În poză e primarul orașului Botoșani așteptând să treacă moaștele Sf Parascheva”, este doar unul din zecile de comentarii postate pe rețelele de socializare.
„M-am rugat pentru sănătatea tuturor botoșănenilor la racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În prezența mitropolitului Moldovei, ÎPS Teofan, am îngenuncheat în semn de venerație în fața platformei pe care se afla racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
M-am rugat pentru sănătatea botoșănenilor, pentru ca toți locuitorii orașului nostru să fie apărați de temutul coronavirus, care a înfricoșat întreaga omenire”, a declarat Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani.
După ce au străbătut străzile orașului, moaștele Sfintei Parascheva din Iași au fost duse în spitale, pentru ca pacienții infectați cu COVID-19 să se poată închina la acestea și să se roage ca boala să fie învinsă în cel mai scurt timp cu putință.
Este pentru a treia oară în istorie când moaştele Sfintei Parascheva străbat toată Moldova. Au mai fost aduse în Al Doilea Război Mondial, dar şi în 1947, pe timpul unei secete cumplite.