Prima ţară care „a rezolvat” problema! Autorităţile au interzis cuvântul „coronavirus” şi măştile chirurgicale

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 17:53
Prima ţară care „a rezolvat” problema! Autorităţile au interzis cuvântul „coronavirus” şi măştile chirurgicale
Prima ţară care a rezolvat problema! Autorităţile au interzis cuvântul coronavirus şi măştile chirurgicale SURSA: Profimedia

Turkmenistan este prima ţară care a interzis cuvântul „coronavirus” din vocabular şi a interzis răspândirea oricăror informaţii referitoare la COVID-19, cu riscul de a-şi pune cetăţenii în pericol, scriu cei de la Reporters Without Borders (RSF).

Prima ţară care a rezolvat problema! Autorităţile au interzis cuvântul „coronavirus” şi măştile chirurgicale

Mass-media controlată de stat nu are voie să folosească cuvântul „coronavirus” şi niciun fel de informaţie cu privire la pandemia care a afectat întreaga lume. În plus, broşurile cu informaţii distribuite în şcoli, spitale şi alte spaţii au fost scoase.

Dacă oamenii vor purta măşti sau dacă vor vorbi despre coronavirus pe stradă, în staţiile de autobus sau la magazine riscă să fie arestaţi de poliţiştii sub acoperire, conform jurnaliştilor din capitala Ashgabat.

„Au adoptat această metodă extremă de a eradica toate informaţiile despre coronavirus”

„Autorităţile turkmene şi-au respectat reputaţia şi au adoptat această metodă extremă de a eradica toate informaţiile despre coronavirus. Această negare a informaţiei nu numai că pune în pericol cetăţenii, dar reiterează regimul autoritar al preşedintelui Gurbanguly Berdymukhammedov.

Rugăm comunitatea internaţională să reacţioneze să reacţioneze şi să îl judece pentru că a încălcat în mod sistematic drepturile omului”, a spus Jeanne Cavelier, unul dintre oficialii RSF în Europa de Est şi Asia Centrală.

Cetăţenii din Turkmenistan au acces limitat la informaţii despre pandemia de coronavirus, iar conform autorităţilor, niciun caz de coronavirus nu a fost confirmat în ţară. Preşedintele, numit şi „Tatăl Protector”, a dat ordin pe 13 martie ca spaţiile publice să fie afumate cu o plantă tradiţională, numită „harmala”, ca măsură de protecţie.

Mai mulţi cetăţeni turkmeni au aşteptat în van în aeroportul din Moscova pentru un zbor care să îi ducă acasă

În Moscova, ambasada Turkmenă are o linie de telefon pentru cetăţenii ţării care sunt blocaţi în Rusia din cauza COVID-19. Însă, cei de la ambasadă refuză să le răspundă jurnaliştilor despre asistenţa oferită celor care vor să se întoarcă acasă.

Conform Radio Azatlyk, de când s-a închis ambasada, pe 17 martie, mai mulţi cetăţeni turkmeni au aşteptat în van în aeroportul din Moscova pentru un zbor care să îi ducă acasă pentru că nu au unde să stea.

În topul RSF pe 2019 în ceea ce priveşte libertatea presei, Turkmenistan este ultima în clasament. Este una dintre cele mai închise ţări. Guvernul controlează mass-media din ţară şi continuă să îi persecute pe jurnaliştii care dau informaţii în mass-media din exterior. Cei câţiva utilizatori de Internet pot accesa o versiune foarte cenzurată. De obicei, în cafenele stau pe net, acolo unde trebuie să se identifice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×