Prima reacție a Jandarmeriei Române după protestul diasporei din 10 august 2018!
Reprezentanţii Jandarmeriei Române au susţinut sâmbătă, 11 august, o conferinţă de presă despre evenimentele violente petrecute cu ocazia protestului diasporei.
”Vreau să adresez mulțumiri publice către acei protestatari care i-au protejat pe jandarmii bătuți. Violențele au generat consecințe grave. 452 de persoane asistate medical la fața locului, 72 duse la spital, dintre care 11 jandarmi. Vă spuneam joi că există mesaje care instigă la ură și intoleranță și violență. Jandarmeria Română și-a adaptat dispozitivul să se poată interveni proporțional și gradual.
Dispozitivele de aseară au fost eminamente defensive, au fost acțiuni când forțele de ordine au fost atacate. Majoritatea televiziunilor au suprins imagini cu acele persoane care au încercat să pătrundă în sediul Guvernului. Este evident că blocarea circulației când numărul protestatarilor nu era mare, urmat de încercarea ruperii cordonului de jandarmi a fost o acțiune premeditată (...) Conform prevederilor legale, prefectul aprobă intervenția în forță. Aseară am primit aprobarea la ora 23.11. Din acel moment și până la ora 2.08 s-au luat măsuri pentru a fi evacuată zona. Jandarmii din dispozitiv au fost loviți cu pietre și alte obiecte contondente.
Grupul de persoane violente era compact și bine organizat. În aproximativ 30 de minute jandarmii au reușit dispersarea grupului violent și reținerea persoanelor violente. Vorbim de 33 de persoane reținute, s-au întocmit 8 dosare penale. Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sutras o armă individuală. Este vorba despre arma colegei noastre, pusă la pământ.
Facem apel la toți cetățenii care au informații să anunțe Poliția Română. Am văzut titluri care insinuau că jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Jandarmii nu își abandonează camarazii. Dincolo de intervențiile dificile pe care le-am avut aseară, pe departe cea mai dificilă a fost să îi explicăm părinților colegei noastre că fata lor ar putea rămâne paralizată” a spus Marius Militaru, directorul departamentului de comuniacare al Jandarmeriei.
”Două dosare sunt in rem, restul vizează opt persoane. Au fost aplicate până în prezent 23 de sancțiuni contravenționale. Această situație se actualizează, este una preliminară. Vreau să mulțumesc și eu celor care au fost receptivi la mesajele pe care noi le-am transmis și au înțeles rolul jandarmilor în stradă. Se anunță și în această seară proteste, alături de mesaje care incită la violență. Continuăm să îi avertizăm pe cei care participă să fie receptivi la ce transmitem, să răspundă, pentru că se expun unor riscuri. Există posibilitatea apariției acestor persoane agresive, care să deturneze evenimentele din spațiul public.
Persoanele care doresc să protesteze civilizat să se delimiteze de aceste grupuri, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru, să lase spațiu de manevră pentru colegii mei. Evitați prezența copiilor din Piață și a celorlalte categorii de persoane vulnerabile. Acțiunea de aseară a colegilor mei a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar. Intențiile noastre au fost clare și exprimate de la bun-început, că ne dorim lucrurile să rămână civilizate și că nu vom tolera acțiuni care pun în pericol siguranța publică. Pentru că nu am putut răspunde unor solicitări mass-media, aș vrea să răspund acum.
Au fost speculații că au fost folosite substanțe iritante în mod excesiv. Forța este ultima soluție. De dimineață am avut acolo echipe de dialog, le-au explicat prevederile legale, cum trebuie să se desfășoare. Când s-a încercat pătrunderea în Guvern, elementele au fost scoase și înlocuite de jandarmii care pot folosi astfel de materiale. Pentru că nu s-a renunțat nici după folosirea materialelor lacrimogene la manifestările violente, s-a ajuns la intervenția de la ora 23.11.
Oamenii au fost avertizați că se expun unor riscuri, când rămân în zona violențelor. Cei care au ales să rămână și-au asumat aceste riscuri, conștient sau inconștient” a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.
„Grupurile violente erau compacte, dar dispersate în masa de manifestanți. Avem informații că au lovit și manifestanții pașnic. Aveau o dinamică a grupului, erau bine organizați, asta a determinat dispozitivele defensive” a mai spus Marius Militaru.
„Prin analogie cu evenimentele din 2017, în primele faze oamenii obișnuiți nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de grupurile violente, fapt care a îngreunat intervenția. În momentul în care am făcut somații, când au văzut că se aruncă spre forțele de ordine, dacă nu ar fi avut o atitudine ostilă, lucrurile ar fi fost mai simple. Este un element care diferă față de intervenția din 2017, când oamenii au făcut un spațiu larg în jurul celor care se manifestau violent” a precizat Georgian Enache.
„La o intervenție brutală, acolo unde erau copii, oameni vârstnici, erau foarte mari. Poți opri libertatea unei persoane de a circula? La controalele preventive nu au fost găsite foarte multe elemente”
„Au existat schimburi de date între cei care gestionează astfel de informații. Nu poți îngrădi dreptul unei persoane de a participa la o astfel de manifestație, dacă nu ai toate elementele care să îți permită acest lucru. Nu poți extrage cu penseta un individ care se află în mijlocul a alte sute, mii de indivizi. Ne-am izbit și de o reticență a majorității oamenilor în ceea ce privește intențiile noastre. Plecăm deja de la premisa că un jandarm când legitimează, controlează un bagaj, reprezintă un bagaj. Nu vă spun de câte ori colegii mei au fost împinși și huiduiți când verificau bagajele voluminoase ale unor persoane”
„Violențele au început după ora 14.00, când gardurile de protecție și cordonul au fost date la o parte, cu intenția de a pătrunde în sediul Guvernului”
Jurnalistul Vlad Stoicescu a scris pe contul personal de Facebook:
„Cristi stătea pe jos când forţele de ordine au intrat în partea sa de mulţime. L-au săltat, un jandarm l-a lovit în gât şi i-a spus că vorbeşte prea mult (întrebase pentru ce e reţinut), i-au pus cătuşe şi l-au dus la ambulanţă. Cristi a avut inspiraţia să ceară un medic, altfel îl luau la secţia de poliţie. La spital a văzut urmele protestului şi pe alţii - oameni inconştienţi, cu capul spart sau aşchii în picioare.
Cristi povesteşte că în zona lui de mulţime erau agitatori, iar asta a oferit jandarmilor prilejul de a intra în forţă printre protestatari. Tensiunea ajunsese la punctul de fierbere. În timpul ăsta, în celălalt colţ de piaţă, doi jandarmi desprinşi de cordon erau atacaţi sălbatic de zeci de instigatori (probabil huligani din galerii) - şi salvaţi de oameni simpli veniţi la protest, care au făcut scut uman în jurul lor.
Cristi e deja spre casă acum. La spital i-au pus diagnostic de traumatism minor şi i-au prescris Ibuprofen. O pastilă la 8 ore. #dupăprotest”
Majoritatea oamenilor au fost afectați din cauza gazelor lacrimogene ale jandarmilor și au suferit arsuri și iritații ale feței. Printre răniți se află și 9 jandarmi care au ajuns la spital. O femeie jandarm fiind în starea cea mai gravă. Ea este suspectă de ruptură a coloanei cervicale.
Jurnalistul Mircea Badea a făcut publică o poză cu victima. ”În colonia asta de mămăligă există niște legi. S-au tolerat încălcări pe bandă rulantă ale legilor pentru ca mămăligi într-o parte, tupeu și agresivitate în altă parte. Iată ce s-a întamplat din toleranță: război în plină stradă. Legile alea care sunt trebuie să se aplice!!!!!!!
P.S. Iată de ce există niște reguli în autorizarea unui protest. Pentru a limita eventualele nenorociri”, a scris jurnalistul Mircea Badea pe pagina sa de Facebook în dreptul unei poze cu femeia jandarm bătută și plină de sânge.
Două ore au dat cu gaze lacrimogene în zonele unde era lumea paşnică. Bubuia ca la război. Oameni în toata firea cădeau din picioare. Consider că Jandarmeria a instigat sistematic, prefaţând un deznodământ de nedorit. Ce a urmat, o oroare. Aproape 300 de protestatari şi vreo 10 jandarmi răniţi (cifre aproximative). Vă spun ca un om care respira cu un singur plaman. Două lucruri au o valoare de necuprins pentru om: libertatea si sanatate.
Nu ştii ce ai până nu pierzi una sau alta. În loc de concluzie: sper ca femeia jandarm abandonată de colegi în mijlocul mulţimii să fie bine. Sper ca toţi huliganii care au generat violenţele să îşi încaseze pedeapsa.”
Bilanțul răniților în protestul diasporei din 10 august 2018! Poze și declarații șocante ale jurnaliștilor
În 30 de secunde nu am mai putut respira, am căzut în genunchi pe caldarâm dimpreună cu alţi oameni. Un tânăr îmi întinde o batistă de hârtie. In spatele meu o fată horcăie stând pe burtă pe asfalt. Reiau. Nu a comis nimeni nicio agresiune, nicio tentativă, nicio violenţă împotriva jandarmilor. Au dat cu gaze fiindcă au putut. Una din nenumăratele instigări pricinuite de jandarmi. Am plecat spre marginea pieţei, către muzeul Antipa. Abia vedeam de lacrimi, abia respiram de la usturime.
A fost momentul în care au început sa dea cu nişte, nu stiu cum să le numesc, bubuiau ca nişte bombe şi împrăştiau gaz lacrimogen deasupra mulţimii paşnice. Subliniez, paşnice. Fumul ăla care se vede deasupra mulţimii în poze e gaz lacrimogen. Uitaţi-vă la poze. Cu fiecare bubuială, care au început să fie tot mai dese, mulţimea izbucnea: „Nu plecăm, nu plecăm!"