Preţul gazelor va creşte cu 6%, iar cel al electricităţii cu 5%, de la 1 octombrie. Tot atunci este anunţată şi o nouă scumpire pentru carburanţi, când intra în vigoare a doua parte a supraaccizei!
De la 1 octombrie, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%, în al patrulea trimestru al anului, anunţă Emil Calotă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA H pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Ligii Campionilor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.
Şi preţul energiei electrice se va majora, în medie cu 5%, de la 1 octombrie. Prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Calotă a spus: „Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”.
Luând în calcul aceste date, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6%, în medie, de la 1 octombrie, a adăugat preşedintele ANRE. „Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, şi pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creşterea medie va fi în jur de 6%”, a subliniat Emil Calotă.
Preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat va creşte şi el, de la 1 octombrie, cu circa 5%, potrivit unor surse oficiale citate de economica.net. ANRE decide în acest moment care va fi procentul final de creştere. Potrivit sursei citate, preţul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodării din România va creşte, în medie, la nivel national cu 3,4 bani per kWh.
De asemenea, şi carburanţii se vor scumpi la 1 octombrie, când va intra în vigoare a doua tranşă a superaccizei la carburanţi. Benzina şi motorina sunt aşteptate să fie mai scumpe cu 16 bani pe litru de la 1 octombrie. Acestea s-au mai scumpit şi în ultima lună.