Klaus Iohannis, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi: „Voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară”. Update

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 18:11
Klaus Iohannis, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi: „Voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară”. Update
Klaus Iohannis, prima reacție după ce guvernul Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe alegeri locale în două tururi *foto: facebook

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă cu începere de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Cel mai probabil Klaus Iohannis va vorbi despre faptul că guvernul Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe adoptarea legii care prevede alegerea primarilor în două tururi.

Klaus Iohannis, prima reacție după ce Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe locale în două tururi

UPDATE, ora 18:00 Klaus Iohannis va susține alegeea primarilor în două tururi și va solicita o ședință extraordinară a Parlamentului:

„Astăzi guvernul a decis să își angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Se dorește revenirea la alegerea în două tururi, care este potrivită, corectă și normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere unui primar în două tururi în așa fel încât cel puțin 50%+1 să aleagă persoana care este primar. În acest sens îi încurajez să meargă mai departe.

Astăzi s-a decis în guvern că se angajează răspunderea. În foarte puțin timp documentul va ajunge la Parlament și atunci eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară”

Cât despre potențiala moțiune de cenzură, Iohannis a spus: „Haideți să luăm una după alta. Deocamdată guvernul a spus că își angajează răspunderea. Sigur, fiecare face declarații la cald. Cu moțiunea sunt destul de sceptic.”

Despre faptul că măsura nu ar respecta deciziile Comisiei de la Veneția: „Nu contravine normelor Consiliului Europei, este o modificare care dă mai mulți opțiuni alegătorilor, nu mai puține. Se revine la alegerea la două tururi, așa cum a fost până acum câțiva ani. O chestiune cerută și de partide și de cetățeni”

Ludovic Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe alegeri locale în două tururi

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de Guvern de joi că Executivul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pentru adoptarea unei legi privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„PNL susține alegerea primarilor cu 50% plus unul din voturile cetățenilor Acum doi ani am inițiat un proiect de lege pentru a transpune voința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unul.

Proiectul a fost ”parcat” neregulamentar în Parlament la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea de către plenul Camerei. Ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi”, a spus Orban, la deschiderea ședinței de Guvern.

În replică, PSD a anunțat prin vocea președintelui interimar al partidului, Marcel Ciolacu, faptul că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură contra guvernului Orban.

Știre în curs de actualizare

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×