Poți să iei amendă 725 de lei, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă! Care este motivul

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
10/01/2019, 19:53
Poți să iei amendă 725 de lei, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă! Care este motivul GALERIE FOTO
Poliștii te pot amenda, chiar dacă mașina ta are cauciucuri de iarnă! Și sancțiunea nu este mică deloc.

Poliștii te pot amenda, chiar dacă mașina ta are cauciucuri de iarnă! Și sancțiunea nu este mică deloc. 725 de lei este amenda pe care polițiștii o pot da oricui. Motivul este trecut în lege, dar prea puțini șoferi îl cunosc. Există o prevedere în Codul Rutier din 2019 prin care poliția poate să îți dea amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă sau chiar și lanțuri.

Potrivit legii din România, şoferii au obligația, când circulă pe drumurile publice, să aibă automobilul echipat cu anvelope de iarnă, dacă aceștia circulă pe o șosea acoperită de zăpadă, gheață sau polei. În caz că nu se întâmplă acest lucru, poliștii pot sancționa contravențional orice șofer. Ba chiar aceștia pot rămâne chiar și fără certificatul de înmatriculare. Și totuși, prezența anvelopelor de iarnă la mașină nu este de ajuns pentru a scăpa de amendă. Poliţistul poate da amenzi şi dacă maşina este echipată cu cauciucuri de iarnă.

Cum poți fi amendat cu 725 de lei, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă! Polițistul decide

Cum poți să iei amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă? Ei bine motivul este simplu, legea are o prevedere de care puțini știu. Astfel că indiferent de anvelope, acestea sunt considerate în fara legii, dacă sunt foarte uzate. Mai exact, conform legii, acestea nu trebuie să treacă peste limita de uzură legală. Dacă polițistul constată că acestea depășesc normele poți fi sancționat cu 725 de lei.

Limita legală de uzură a anvelopelor este de 1,6 milimetri

În România limita legală de uzură a anvelopelor, indiferent că sunt de vară, de iarnă sau all-season, este de 1,6 milimetri. Asta înseamnă că dacă poliția te oprește și constată că suprafața de rulare a anvelopei este sub limita legală, poți fi amendat. Conform Codului Rutier 2019 șoferul intră sub incidența art. 100 și se sancționează „cu o amendă din clasa II”, adică cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă, undeva până la 725 de lei. În plus se poate lua și măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×