Cei care își cumulează pensiile cu veniturile din salarii trebuie să știe că pot rămâne fără pensie dacă nu respectă noile reguli impuse de Guvern. În funcție de situația beneficiarului, cumulul pensiei poate fi făcut cu veniturile din activităţi dependente. Asta pentru că la activităţile independente, care nu presupun un raport de muncă/de serviciu, nu există limitări.
În schimb, în cazul veniturilor din salarii cumulul este uneori permis până la un anumit punct. Condițiile în care pensiile de urmaș pot fi cumulate cu veniturile din activităţi independente sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. În primul rând, pensia de urmaș a soţului supravieţuitor acordată atunci când decesul soţului susţinător a avut loc în urma unui accident de muncă/boală profesională, cea acordată pe o perioadă de şase luni de la data decesului şi cea acordată soţului care are în îngrijire unul sau mai mulţi copii de până la şapte ani pot fi cumulate cu veniturile din salarii dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut.
Mai trebuie să știți că pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii. Aceeași regulă se aplică şi pentru pensia de urmaş a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate. În ceea ce privește pensia de urmaş a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, aceasta se poate cumula cu alte venituri doar dacă nu se depăşeşte jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
Pensia de urmaș poate fi cumulată cu veniturile independente fără să existe niciun fel de limitări. Spre exemplu, cei care beneficiază de pensii mai pot obține bani în plus ca persoană fizică autorizată sau din chirii, drepturi de autor și alte activități de acest gen.