Postul Paştelui 2018. Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului şi este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Oamenii mai numesc acest post şi Postul Mare, care durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.
În acest an, Paştele ortodox pică pe 8 aprilie, iar Postul Mare are loc în perioada 19 februarie – 7 aprilie. Ţinând seama că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ţinute de Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit şi Paresimi. În primele secole se obişnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paşti sau o săptămână.
Postul Paştelui 2018! Postul Mare are loc în perioada 19 februarie – 7 aprilie
Postul Paştelui 2018. La sfârşitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărţit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care ţinea până în Duminică Floriilor şi Postul Paştilor (Postul pascal) care ţinea o săptămâna, începând cu Duminică Floriilor şi încheindu-se cu Duminică Învierii Domnului.
În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a stabilit că durata postului să fie de şapte săptămâni, durata care a rămas valabilă până în zilele noastre. Postul Paştelui 2018. În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.
Aşa cum bine se ştie, postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.