Populația României va fi din nou recenzată. Ultimele măsuri organizatorice ale Guvernului

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
04/02/2020, 17:23
Populația României va fi din nou recenzată. Ultimele măsuri organizatorice ale Guvernului

Guvernul a aprobat două ordonanțe de urgență care permit organizarea recensământului agricol în 2020 și a celui al populației în 2021, recenzări care vor fi realizate de către Institutul Național de Statistică.

Măsuri luate în criză de timp

Cele două acte normative au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de astăzi, la propunerea lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului-ministru.

”Domnule prim-ministru, vă rog să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern a două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea recensămintelor pentru anul 2020-2021 de către Institutul Naţional de Statistică. Este nevoie de reglementarea cadrului legal şi acest lucru ar fi trebuit iniţiat încă din 2018 şi suntem în mare întârziere cu măsurile pregătitoare în vederea organizării recensământului agricol, care ar trebui să înceapă în această toamnă şi recensământul populaţiei, care este programat pentru anul viitor. Sunt două anchete statistice extrem de importante pentru domeniu”, a declarat Ionel Dancă, citat de Agerpres.

Ludovic Orban a aprobat suplimentarea și s-a arătat nemulțumit că actele normative nu au fost adoptate de către guvernarea precedentă.

”Ce au păzit ăştia din 2018?”, a întrebat primul-ministru.

”Pur şi simplu au lăsat de izbelişte un proiect de lege în Parlament, care a nu avut nicio susţinere, nicio preocupare, iar la nivelul Guvernului se pare că au existat alte preocupări, mai puţin aceasta de respectare a unui angajament”, a afirmat Ionel Dancă.

Obligație față de UE

Precedentul recensământ al populației a avut loc în 2011.

Realizarea unui nou reprezintă o obligație față de Uniunea Europeană, datele obținute trebuind trimise Eurostat până la finele anului 2022.

Proiectul ordonanței de urgență a fost pus în prealabil în dezbatere

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×