Codul Rutier, din nou modificat! Poliția nu-ți va mai putea lua permisul la fel de uşor

Veste încântătoare pentru conducătorii auto! Polițiștii le-ar putea suspenda permisul mai greu șoferilor, de acum! Amendamentul a fost adoptat marți de deputații juriști. Supriza este legată de acumularea de puncte care te pote lăsa fără carnetul de conducere. În prezent, Codul Rutier prevede penalizarea conducatorului auto la acumularea de 15 puncte în intervalul de 6 luni. Pasul următor este ca șoferul, la 5 zile de la data primirii înștiințării scrise, în care i se comunică faptul că a adunat cele 15 puncte de penalizare, să se prezinte la sediul de poliție care a emis mesajul trist, pentru ca mai apoi să predea permisul. În cazul în care pașii de mai sus nu se respectă, șoferului i se majorează timpul fără permisul său în buzunar cu 30 de zile.

Însă, de marți, 6 noiembrie, deputații juriști au adoptat un amendament la OUG numărul 195/2002 în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. De ce s-a făcut această schimbare explică președintele comisiei juridice. ”S-a considerat că ar trebui mărit și cuantumul în baza căruia după aceea să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule, tocmai pentru că, mărindu-se cuantumul amenzilor și ractic şi al punctelor de penalizare aferente amenzii contravenţionale”, a adăugat președintele comisiei. 

Polițiștii le-ar putea suspenda permisul mai greu șoferilor!

Polițiștii le-ar putea suspenda permisul mai greu, de acum, șoferilor!

Totodată, acesta a subliniat că era posibilitatea ca un șofer să plătească o amendă destul de mare pentru un lucru minor de altfel, după spusele președintelui comisiei. ”(…) se ajungea în situaţia în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenţie nu foarte gravă, să i se suspende şi permisul de conducere”, a spus Nicușor Halici.

În cele din urmă, totul se pare că este legat de firescul lucrurilor și de faptul că omul așa e construit, să și greșească. ”Atunci am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Important este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles”, a încheiat președintele comisiei juridice.