Plângere penală pentru cardul de sănătate blocat. Anunţul ministrului Sănătăţii

Dan Suta   
în Stiri mondene
22/07/2019, 14:52
Plângere penală pentru cardul de sănătate blocat. Anunţul ministrului Sănătăţii
Sorina Pintea a depus plângere la DNA din cauza cardului de sănătate. Sursa foto: Realitatea de Bacău

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a întocmit un raport privind disfuncționalitatea sistemului de informare și a cardurilor de sănătate și ia în calcul o plângere penală la DNA. Șefa de la Sănătate a declarat că există suspiciuni puternice că cineva a intervenit pentru blocarea acestui card, iar procurorii trebuie să se pronunțe acum dacă vorbim despre un caz de corupție.

Sorina Pintea, plângere penală la DNA pentru cardul de sănătate blocat

Pintea a declarat că va face o procedură de urgență pentru că baza de date a expirat și, în continuare, există foarte mulți români care nu își pot folosi cardurile de sănătate. Blocajul pe care îl cunoaște sistemul informatic de zile bune îngreunează eliberarea rețetelor medicale și accesarea istoricului medical al pacienților.

Pintea a spus că a expirat contractul de mentenanță și în aceste momente se caută soluții pentru a ieși din acest impas fără precedent în istoria Ministerului Sănătății. Pintea spune că CNAS a blocat de ani de zile prin procedee birocratice funcționarea la parametri normali a sistemului informatizat.

Ministrul Sănătății și-a cerut scuze pentru proasta funcționare a sistemului informatic din Sănătate. Sursa foto: b1.ro

„Aș dori să îmi cer scuze utilizatorilor”

Ministrul și-a cerut scuze pentru problemele pe care le-au întâmpinat românii în vizitele lor la medicul de familie. Aceasta a mai spus că s-a depus, în prealabil, și o cerere de finanțare pentru a securiza și mai bine infrastructura acestui sistem.

„În cursul zilei de azi se va face o procedură în regim de urgenţă, având în vedere ca baza de date a expirat. Contractul de mentenanţă a expirat. Capacitatea de stocare a sistemului este limitată si trebuie extinsa. De ani de zile, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului. Aş dori să îmi cer scuze utilizatorilor pentru aceste probleme. Sunt mai multe aspecte care trebuie rezolvate, printre care şi cel de securitate. S-a depus o cerere de finanţare pentru a putea face aceste lucruri”, a declarat Sorina Pintea astăzi la Ministerul Sănătății.

„Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi vă pot spune cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Din punctul meu de vedere, există fapte de natură penală.

Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria. De 17 zile, sistemul nu a funcţionat, astăzi s-a dat drumul şi, din păcate, la ora 10:00 a început să înregistreze iar sincope. Se impun măsuri urgente. Sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme să înţeleagă că este o urgenţă, o problemă de securitate naţională şi să îşi ia rolul în serios”, a mai explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×