Pilaful sârbesc este un deliciu, iar gospodinele care nu au încercat încă rețeta nu știu cât de tare pot surprinde cu acesta la o masă simplă de familie. Este iefin, extrem de gustos și se face foarte repede. Ce-ți mai poți dori? De asemenea, se poate folosi și ca garnitură, dar se poate mânca și singur, fiind acoperit de foarte multe arome. Iată de ce vei avea nevoie pentru a pregăti pilaful sau orezul sârbesc!
„Într-una dintre serile trecute, sub efectul unui atac de eficiență, curățasem câteva legume de prin camară și frigider. O ceapă, vreo doi dovlecei, mai nimic. Elanul eficient a trecut fulgerator, înlocuit de o lene regească, așa că le-am închis într-o cutie de plastic și … am uitat de ele. Aseară, înfometată și plină de remușcări, le-am descoperit în frigider, acolo unde le lăsasem și am improvizat”, a spus un bloger culinar.
Pilaful sârbesc este deosebit pentru că are foarte multe arome, de aceea se poate servi și singur. Cu toate astea, există și pofticioși care nu uită nevoia de o bucată de caren lângă, așa că a fost adaptat pentru a-l putea servi și cu orice tip de carne sau legume.
– Se călește ceapa într-o cratiță cu ulei încins, se adaugă după 5 minute usturoiul, apoi se pune ardeiul și se lasă câteva minute pentru a se înăbuși.
– Se ia capaculși se pune orezul la călit pentru 2 minute. În acest timp se amestecă des, apoi se pune toată apa și se acoperă până se fierbe în întregime orezul.
– Peste orez se adaugă, dupăpreferințe, legume sau pulpă de roșii direct din cutie.
– Se condimentează cu ce doriți: boia dulce/iute, sare sau piper și mărar.
– Se pune cratița în care ai făcut pilaful sârbesc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute.
– Acesta va scade puțin și va forma o crustă aurie. Poate fi servit cu o salată, dacă nu mănânci carne, dacă nu, cu pui/porc/vită la grătar/prăjit sau făcut la cuptor.