Războiul din Siria a trecut în plan secund în această perioadă, în plină pandemie de coronavirus. Cu toate acestea, jurnaliștii de la CNN au analizat situația din enclava rebelă Idlib și concluziile sunt dramatice.
Conform sursei citate, în Idlib nu există apă și săpun, iar distanțierea socială poate fi considerată o utopie pentru cei 16 membri ai unei familii care împarte trei corturi în apropiere de granița Siriei cu Turcia.
„Încercăm să ne menținem curați, nu avem acces la dezinfectanți”, a mărturisit Fatima Um Ali, o rezidentă din orașul rebelilor. Oamenii din Idlib trăiesc în corturi, iar majoritatea copiilor sunt răciți, în condiții meteo precare.
După nouă ani de război, timp în care au supraviețuit, sirienii ar putea să moară loviți de coronavirus.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, e doar o chestiune de timp până când COVID-19 va ajunge în zona afectată de război din Siria. Specialiștii se tem că cel puțin 100.000 de oameni, din totalul de 3 milioane care locuiesc în Idlib, vor muri în urma expunerii la coronavirus.
Enclava rebelilor a fost decimată de artileria și aviația ruso siriană, astfel că orașul asediat nu va face față sub nicio formă unei epidemii. Până în prezent cel puțin 1 milion de oameni au fugit din Idlib, cel mai probabil spre Turcia.
Doctorul Munther Khalil a avertizat: „Nu știm deocamdată dacă avem coronavirus, însă ne așteptăm la un tsunami care să provoace un număr imens de marți din cauza lipsei infrastructurii medicale”.
Oamenii par resemnați, susține doctorul Khalil, în condițiile în care nu au apă și săpun: „Au fost bombardați, au înghețat, au fost ținta atacurilor chimice, deja sunt resemnați și așteaptă moartea”.
Conform CNN, Idlib are 1.4 doctori pentru 10.000 de oameni și în cel mai fericit caz ar putea găsi 200 de paturi pentru persoanele bolnave. Ventilatoarele, cu un mare efort, s-ar putea pune în funcțiune în jur de 100, mult prea puțin pentru populația de 3 milioane de oameni a orașului.
Conform experților, 1.2 milioane de oameni vor fi contaminați cu COVID-19 și 100.000 vor muri. Mai mult, Siria este privită de OMS drept o bombă cu ceas biologică, în condițiile în care testarea este un lucru rar, chiar și în zonele deținute de guvern.