Pensionarii își vor primi pensiile pe card din 2019

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
11/10/2018, 16:06
Pensionarii își vor primi pensiile pe card din 2019
Noi vești pentru pensionari

Toți pensionarii își vor primi de anul viitor pensiile pe card, iar Poșta Română va avea cel mai mult de suferit.Vestea nouă pentru pensionarii anului 2019 este că de la începutul lunii ianuarie vor trebui să meargă la bancă pentru a-și scoate pensia. Un ghinion nu este doar pentru Poșta Română, ci și pentru oamenii în vârstă care au diverse probleme de sănătate.

Ministerul Finanțelor Publice a adus această opțiune din cauza a peste 600 de milioane de lei pe an care se foloseau exclusiv pentru expedierea pensiilor prin Poșta Română. Un număr de 3 milioane de pensionari vor avea din anul 2019 pensia virată pe card. Ce se va întâmpla cu suma cheltuită pentru expedierea pensiilor?

Pensii virate pe card din 2019

Eugen Teodorovici a hotărât ca anul 2019 să fie începutul primelor pensii care intră pe card. Așadar, pensionarii vor trebui să meargă la bancă pentru a beneficia de suma lunară. Din această cauză, contractul cu Poșta Română va fi rupt.

Pensionarii vor primi pensiile doart pe card, începând din 2019
Pensionarii vor primi pensiile doart pe card, începând din 2019

Ministrul de finanțe a precizat că suma de 600 de milioane de lei care au fost până acum cheltuiți pentru expedierea pensiilor vor merge către administrațiile locale pentru investiții. Potrivit informațiilor aduse de Casa Națională de Pensii, în România există un număr de aproape 5 milioane de beneficiari de pensie, din care doar 1,7 milioane au suma lunară încasată pe card.

Câștigul vine pentru bancheri, potrivit Ministerul Finanțelor. „Mă gândesc că băncile vor avea cel mai mult de câştigat. Probabil că băncile vor amplasa bancomate în anumite localităţi rurale. Unele bănci au deschise deja sucursale. CEC-ul avea filiale cam în fiecare comună“, a mai spus Mircea Kivu, sociolog.

Ce vor face pensionarii de la țară?

Din păcate, Poșta Română nu este singura care va avea de suferit. Pentru oamenii în vârstă din mediul rural va fi foarte dificil, din cauza faptului că mulți nu au un cont bancar. „Sunt destul de puţini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oraş. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la ţară cu un nivel mai redus de educaţie să se descurce cu sistemul bancar. Problema asta s-a pus şi atunci când s-a trecut la plata salariilor pe card.

Dar atunci trecerea s-a făcut destul de uşor, oamenii au reuşit să se adapteze. Era vorba însă de o populaţie de alte vârste şi numai din mediul rural. O altă problemă e cum o să se facă trecerea de la poştaş la card. Ar trebui să există o anumită perioadă de tranziţie, astfel încât pensionarii să poată să-şi deschidă conturi. Băncile vor veni în întâmpinarea pensionarilor“, a declarat pentru Adevărul socilogul Mircea Kivu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×