Acționarii internaționali ai tuturor celor șapte companii de admnistrare a fondului de pensii private și obligatorii din România, Pilonul II, s-au întâlnit în Capitală pentru a discuta cu autoritățile în contextul efectelor majore pe care OUG nr. 114/2018 le are asupra sistemului. La întâlnirea cu cei șapte acționari administratorilor au participat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teorodovici, Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Leonardo Badea, președintele Asociației de Supraveghere Financiară și o parte dintre membrii Consiliului ASF.
În comunicat se arată: „Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare.
Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate.”
Acționatii au remarcat că OUG 114 a introdus o serie de schimbări ce afectează echilibrul părților implicare. „Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate.
Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România”, se mai precizează în comunicat.