Pedepse aspre pentru persoanele care se întorc din zonele afectate de coronavirus, dar nu stau în carantină, în România: ”Riscă închisoare sau amendă”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/02/2020, 11:54
Pedepse aspre pentru persoanele care se întorc din zonele afectate de coronavirus, dar nu stau în carantină, în România: ”Riscă închisoare sau amendă”
Persoanele care au coronavirus, dar nu stau izolate primesc amendă sau ajung la închisoare. Sursa foto: Hepta.ro

Autoritățile din țara noastră au instaurant carantina și au declarat că persoanele care se întorc din zonele afectate de coronavirus, dar refuză să stea izolate vor fi aspru pedepsite. Ministrul de Interne Marcel Vela a mărturisit care sunt măsurile luate împotriva acestor persoane.

Cetățenii din zonele afectate de coronavirus care refuză izolarea încalcă legea

Epidemia de coronavirus care a luat amploare în Italia a forțat autoritățile din România să ia măsuri concrete în ceea ce privește persoanele care se întorc din una din cele 11 zone contaminate cu acest virus periculos. Prin urmare, oamenii care se întorc în perioada următoare în țară din Italia vor fi plasați automat în carantină.

De asemenea, cetățenii care vin din zonele de risc trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru cel puțin 14 zile. În caz contrar, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că persoanele care încalcă aceste reguli vor fi amendate sau mai grav, vor ajunge la închisoare.

„Trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Riscă închisoare sau amendă”, a declarat Marcel Vela în legătură cu doi vânzători de origine chineză din județul Neamț care au refuzat să se autoizoleze, potrivit spynews.ro.

Ce spune legea în cazul persoanelor care au o boală contagioasă

De asemenea, Ministrul de Interne a mai declarat că urmează să instituie o linie telefonică unde cetățenii români pot suna pentru a primi informații referitoare la epidemia de coronavirus care a izbucnit în luna decembrie 2019 în piața din orașul chinezesc Wuhan.

„Se va institui o linie telefonică, dedicată apelanţilor care solicita informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus. Am făcut apel să luaţi informaţii doar din surse oficiale”, a mai spus Vela, conform sursei menționate.

„Legea penală spune că dacă eşti risc de săvârşirea unei infracţiuni, în speţă de transmiterea unei boli contagioase se poate dispune şi internarea obligatorie. Ca măsură penală îl izolezi., a declarat un profesor de drept penal.

Măsuri sporite în România în urma infecției cu coronavirus

Având în vedere numărul mare de cetățeni români care pleacă și vin din Italia președintele României Klaus Iohannis va convoca Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Șeful statului a anunțat că urmează să discute în ședința de miercuri, 26 februarie, strategia în ceea ce privește combaterea epidemiei de coronavirus.

„Am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a spus Iohannis.

Totodată, Ministrul Sănătății a adăugat că s-a întâlnit cu reprezentanţii unor mari lanţuri de magazine care l-au asigurat că populația nu se va confrunta cu o criză în ceea ce privește stocul de mâncare și băutură. Prin urmare, oamenii nu trebuie să intre în panică și să-și facă de acum provizii suplimentare.

Victor Costache a mai precizAT că urmează să se facă stocuri de produse medicale, în regim de urgență, și în plus, vor fi achiziționate camere mobile pentru izolare, echipamente de protecţie, dar și zece containere de locuit care vor fi amplasate lângă aeroporturi și localități de frontieră.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×