Pandemia de coronavirus face ravagii pe tot globul și aproape un miliard de persoane se află în izolare la domiciliu în peste 35 de ţări.
Cotidianul francez Le Figaro scrie că cel puţin 900 de milioane de persoane sunt izolate la domiciliu, fie ca parte a măsurilor obligatorii impuse de autorităţi, fie în urma recomandărilor acestora.
De la Roma la New York, trecând prin Paris, 900 de milioane de oameni din toată lumea sunt izolaţi în case, în mai mult de 35 de ţări, indiferent dacă sunt în contextul unor măsuri obligatorii, recomandări sau stări de urgenţă.
Majoritatea, în jur de 600 de milioane de oameni din 22 de ţări, sunt obligaţi să se supună ordinelor de izolare, precum în Franţa sau Italia. Restul măsurilor sunt impuse prin starea de urgenţă (ca în Bolivia), carantină (ca în principalele oraşe din Azerbaidjan şi Kazahstan) sau prin apeluri de a nu părăsi casele (ca în Iran).
Cea mai afectată ţară din Europa, cu peste 4.000 de morţi până în prezent, Italia, este prima ţară de pe Bătrânul Continent care a impus populaţiei să se izoleze la domiciliu începând cu 10 martie.
Toate parcurile, spaţiile verzi şi grădinile publice vor fi închise publicului în acest weekend, în aşteptarea unor restricţii suplimentare, pentru a încuraja italienii să rămână acasă cât mai mult posibil.
Lucrurile se complică în România și situații care până mai ieri păreau de neconceput devin realitate. Astfel, trebuie să știi ce anume nu mai ai voie să faci de duminică, ora 22:00 încolo, dată de la care intră în vigoare noile reglemntări.
Conform anunțului făcut sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, persoanele care vor avea o urgență și vor fi nevoite să iasă din casă în intervalul orar 22:00 – 06:00 vor fi nevoite să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință permanentă de la angajator.
Primul deces din România al un pacient infectat cu noul tip de coronavirus s-a înregistrat la Craiova. Este vorba de bărbatul în vârstă de 67 de ani depistat pozitiv pe 18 martie la spitalul Filiași. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).