Pacienții cu tuberculoză vor putea fi tratați în ambulatoriu

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 19:33
Pacienții cu tuberculoză vor putea fi tratați în ambulatoriu
Pacientii cu tuberculoza vor putea fi tratati in ambulatoriu

Ministerul Sănătății a lansat astăzi un proiect pilot care permite pacienților care suferă de tuberculoză și sunt necotagioși să fie tratați în ambulatoriu. Acesta va fi derulat  în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un program bolnavilor de TBC.

Ce cine ajută aceste măsuri

Conform proiectului, aproximativ 200 pacienți cu tuberculoză, BK negativ, necontagioși, să poată fi tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare.

Mai mult, o altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

Prioritatea: eradicarea bolii

„Tuberculoza rămâne o problemă importantă . Deși s-au făcut progrese importante pentru controlul bolii de către echipele medicale, încă ne situăm pe locul 5 în lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătății Victor Costache.

Ministrul a vorbit și despre aplicarea acestui proiect: „În perioada următoare, vom implementa, alături de programul național pentru controlul TB, o serie de proiecte cu finanțare internațională, în valoare de peste 23 milioane de euro pentru pacienții cu tuberculoză”.

Schimbarea abordării servicilor

Ministrul Sănătății a mai spus că proiectul lansat astăzi va avea o abordare integrată a serviciilor pentru pacienții cu tuberculoză, atât din punct de vedere medical, cât și social.

„În prezent, în sistemul medical, managementul cazurilor de TBC este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului,  monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului”, mai spune Costache.

„Urmărim o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor de sănătate, prin inversarea piramidei, de la utilizarea excesivă a serviciilor spitalicești, către dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Demersul este în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene”, a mai spus Victor Costache.

Victor Costache a mai spus, totoată, că proiectul ar putea fi extins la nivel national: „ În funcție de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins la nivel național, această modalitate de tratament fiind în beneficiul superior al pacienților.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×