OUG-ul privind Legea Concurenței, dat de guvernul Orban înainte de moțiunea de cenzură, a fost modificat de senatori la comisie

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
18/02/2020, 20:22
OUG-ul privind Legea Concurenței, dat de guvernul Orban înainte de moțiunea de cenzură, a fost modificat de senatori la comisie
OUG-ul privind Legea Concurenței, dat de guvernul Orban înainte de moțiunea de cenzură, a fost modificat de senatori la comisie *foto: hepta.ro

Una dintre ordonanțele de urgență date de guvernul Ludovic Orban în ultima zi înainte de moțiunea de cenzură a suferit modificări masive după ce a ajuns în comisia de specialitate. Mai exact, este vorba de modificările aduse Legii Concurenței prin care mandatul conducerii Consiliului Concurenței să poată fi reînnoit fără un număr limită.

OUG-ul guvernului Orban privind concurența a fost modificat

Profit.ro arată că până la OUG-ul dat de guvern, legea prevedea că durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenței este de 5 ani. Acesta putea fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior.

Guvernul a stabilit, în ordonanță, că numirile membrilor Plenului Consiliului Concurenței se fac pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, deci fără o limită.

Interesant este că modificarea apare cu puțin timp înainte de expirarea celui de-al doilea mandat al actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Ordonanța de Urgență a Guvernului, care trebuie aprobată și de Parlament, a ajuns marți în dezbaterea comisie de industrii din Senat, căreia îi revine sarcina întocmirii unui raport pentru votul din plen.

Senatorul Daniel Zamfir, care este și președintele comisiei, a propus abrogarea prevederilor din ordonanță care permiteau reînnoirea mandatelor conducerii fără limită și revenirea la forma anterioară a prevederilor din lege. Membrii comisiei au adoptat prin vot aceste modificări, astfel că ordonanța va fi supusă votului Senatului fără prevederile de prelungire fără număr a madatelor conducerii Consiliului Concurenței.

Ce s-a mai eliminat din ordonanța pentru Legea Concurenței

De asemenea, din ordonanță s-a eliminat și prevederea prin care membrii Consiliului Concurenței puteau fi desemnați, cu acordul Plenului acestuia, să desfășoare activități în cadrul unor organisme sau instituții publice ale Uniunii Europene sau internaționale, precum și activități de asistență tehnică finanțate de Uniunea Europeană ori de către alte organisme sau instituții publice internaționale.

Actualul președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost reconfirmat în funcție, pentru un mandat de 5 ani, pe data de 5 martie 2015, în urma unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis iar acum se află aproape de finalul mandatului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×