Ordonanța de Urgență prin care serviciile medicale prin se liberalizează sistemul de Asigurări Sociale, astfel încât serviciile medicale suportate de Fondul Unic să poată fi derulate atât prin furnizori publici cât și cei privați, a apărut în Monitorul Oficial.
În ciuda tuturor controverselor care au apărut după ce această măsură a ajuns pentru prima oară în atenția publică, ministrul Sănătății, Victor Costache, a dat asigurări că nu vor exista probleme în asistența medicală și nu vor rămâne cazuri care să nu poată fi rezolvate la spitale de stat, din cauza scăderii bugetului.
„OUG se referă la programele naționale curative ale Casei și la acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății pentru pacienții critici. În ambele cazuri bugetul a fost suplimentat cu până la 40 – 50% pentru acțiunile prioritare și la fel a fost suplimentat semnificativ pentru programele naționale”, a spus Victor Costache.
Întrebat dacă programele de Diabet, Oncologie, Dializă și altele asemenea vor fi bugetate și în privat, Victor Costache a explicat că nu a existat nicio modificare a acestora:
„Nu a fost nicio modificare. Întotdeauna la aceste programe ale Casei, din 2014, statul este excedat pe toate domeniile după cum ne-a sesizat și UE. Un pacient din 2 mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulți pacienți, prea puține spitale.
Ne chinuim să construim spitale regionale și am reușit să punem acest proiect de infrastructură atât de important pentru pacienții din România în linie dreaptă, dar știți foarte bine că primele spitale regionale vor fi construite în 2027. Și avem în Iași, Cluj și Craiova. Ce facem în restul țării? Trebuie să ne modernizăm spitalele publice pe care le avem”, a mai spus Costache.
Întrebat dacă există tensiuni între el, primul ministru Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis din cauza OUG pe sănătate, Costache a răspuns:
„Vă asigur că nu există nicio tensiune între președinte, primul ministru și Ministerul Sănătății. (…) Președintele Iohannis este foarte preocupat de starea sistemului sanitar și își dorește să ieșim cu toții din acest impas și își dorește un sistem medical modern, european și nu degeaba a fsot acest deziderat al campaniei sale de a pune pacientul român în centrul sistemului”, a zis ministrul.
OUG-ul pentru asigurări de sănătate a fost dat cu o seară înainte de votul pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban, alături de alte 24 de măsuri date pe repede înainte de guvernarea liberală.