Orice medic vă poate lăsa fără permis de conducere! Cel puțin așa ar trebui să se modifice codul rutier! Acesta s-ar putea schimba din nou, iar şoferii şi-ar putea pierde permisul de conducere mult mai repede. Potrivit Avocatnet.ro, orice medic, nu doar cel de familie, care observă o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto va putea să trimită șoferii la o examinare medicală.
Astfel, conducătorii vor fi obligați să se prezinte la o clinică autorizată, în caz contrar vor risca să-și piardă automat permisul. Acum, procedura nu prevede ce se întâmplă dacă șoferul nu se prezintă la examinare. Proiectul ce conține această propunere se află pe agenda Camerei Deputaţilor.
Este vorba de un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Parlamentarii vor să introducă o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni care nu permit deținerea permisului de conducere.
”Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor. În maximum trei zile lucrătoare de la comunicare şoferii vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate.
Concret, ordinul de ministru prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.
Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc.
Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet și care urmează un tratament medicamentos vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.