Alegerile prezidențiale din 2019 au parte de sistemul pe care cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) l-au pus la dispoziția celor de la Biroul Electoral Central (BEC). Este vorba de sistemul informatic prin care tabletele pe care le vor găsi românii la urne vor scana buletinele, astfel încât frauda electorală să fie evitată. Cu toate acestea, specialiștii de la STS monitorizează atent ceea ce se întâmplă pentru a putea fi siguri că alegerile din România nu vor pica victimă hackerilor.
Angajații STS asigură mentenanța tabletelor folosite în scrutinul electoral. De altfel nu mai puțin de 6600 de tablete sunt folosite în străinătate și de trei ori mai multe în țară. Pe de o parte, instrumentele transmit în timp real participarea la scrutin și toate datele sunt transmise prin rețeaua pusă la dispoziție de STS către cei de la Biroul Electoral Central. De asemenea, aceste tablete au rolul ca toate procesele verbale cu rezultatele acestui scrutin să fie transmise imediat către BEC.
Totodată, angajații STS au creat un program prin care să preîntâmpine votul mutiplu, pentru că atunci când este scanată cartea de identitate a unui alegător, acest sistem semnalizează dacă s-a votat deja sau dacă i s-a interzis dreptul de a vota.
Pe lângă sutele de operatori STS, mai sunt specilialiști antrenați care veghează ca nu cumva hackerii să ajungă la acest sistem atât de important pentru reușita scrutinului, mai ales că la alegerile anterioare s-au înregistrat câteva sute de astfel de tentative, anunță știrile Pro Tv.
Votul de la alegerile prezidențiale a început încă de vineri, 8 noiembrie, atunci când românii din Diaspora au avut dreptul să voteze cu două zile înainte de cei din țară. La sfârșitul primelor două zile de vot în străinătate s-au strâns aproape 300.000 de voturi, atât la urne cât și prin corespondență.