Obiceiuri de Bobotează: Cum trebuie să primim preotul cu botezul

Silviu Ghering    Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
03/01/2019, 13:26
Obiceiuri de Bobotează: Cum trebuie să primim preotul cu botezul GALERIE FOTO
Apa sfințită are putere curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc şi aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creştinului, se spune în tradiția creștin ortodoxă.

De Bobotează preoţii merg în parohii, în casele enoriaşilor. Acestea sunt stropite cu agheazmă mare. Obiceiurile de Bobotează s-au păstrat din generație în generație și sunt respectate cu sfințenie peste tot în țară. Iată, ce trebuie să facă fiecare credincios și cum trebuie să primim preotul cu botezul!

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, preotul trebuie să meargă la fiecare gospodărie din parohia sa. Apa sfințită are putere curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc şi aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creştinului, se spune în tradiția creștin ortodoxă. Preotul vine la fiecare casă pentru a cunoaşte mai bine pe fiecare cu problemele sale. Sființirea are rol de curățire, coform bisericii.

Cum trebuie să primim preotul cu botezul! Ce trebuie să avem pe masă

Boboteaza este pregătită încă din ajun. 5 ianuarie, este o zi de asceză, o zi de post, o zi de curăţire şi de înălţare spirituală. Tradiția spune că fiecare creştin se îngrijeşte ca locuinţa lui să fie curată, deoarece preotul va stropi în fiecare cameră. La vizita de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă şi un vas curat în care se va pune agheazma.

Trebuie să avem pe masă o lumânare aprinsă şi un vas curat în care se va pune agheazma, când vine preotul cu botezul

Nu este singurul lucru pe care trebuie să-l facă credincioșii, când vine preotul cu Boboteaza, sau cu botezul, cum se spune în anumite zone. Credincioşii trebuie să ţină în ajun de Bobotează post negru sau nu mănânce nimic până la asfinţitul soarelui. Un lucru mai puțin cunoscut de credincioși este că apa sfinţită pe care o lasă preotul în vasele pregătite de ei este agheazmă mare din anii trecuţi. De aceea, agheazma care va rămâne se depozitează într-un recipient curat. Aceasta se va pune la loc de cinste, alături de celelalte obiecte sfinţite din locuinţă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×