O nouă lege schimbă total Codul Rutier! Șoferii bolnavi de anumite afecțiuni ar putea rămâne fără permisul de conducere. O altă lege aprobată de Camera Deputaților îi obligă pe posesorii de permis de conducere să meargă la un control medical dacă un alt medic le-a descoperit o afecțiune care le-ar putea afecta capacitatea de a conduce.
Dacă șoferul refuză examinarea, acesta riscă să i se retragă automat dreptul de a mai conduce un autovehicul. În această categorie intră și șoferii care sunt sub tratament medicamentos puternic.
În Codul Rutier va intra o nouă lege care amenință șoferii, care suferă de anumite afecțiuni, să rămână fără permis de conducere. Conform legii, orice cadru medical este obligat să îi trimită la un control de specialitate pe acei șoferi cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, care au diabet sau iau sedative. După ce și-au primit biletul de trimitere la specialist, șoferii au la dispoziție trei zile să meargă la consultație.
Apoi, medicul are obligația de a transmite (următoarea zi după consultație) poliției rezultatul examinării, dacă șoferul este apt sau nu să conducă un autovehicul. Dacă a trecut o lună, iar pacientul nu s-a prezentat la un specialist, acesta este raportat automat către primul medic și rămân fără permis. Cadrele medicale care nu se conformează legii riscă să plătească amenzi usturătoare.
„Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie (…) Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, să traverseze carosabilul doar prin locurile special amenajate și la culoare verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic că traversarea se face în condiții de siguranță, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenția ded a traversa”, se arată în comunicatul polițiștilor rutieri.