Procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu s-ar putea bloca din nou, după ce una dintre judecătoare se va pensiona. Luciana Merea a cerut luna trecută solicitarea de eliberare din funcție prin pensionare, începând cu data de 1 iunie, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a aprobat cererea.
Teoretic, până la data la care se va pensiona judecătoarea Luciana Merea, magistrații de la Curtea Supremă ar avea timp să dea o soluție definitivă în dosarul DGASPC, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost deja condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. La ultimul termen s-au discutat probele, unele dintre ele au fost admise și s-a apronbat audierea a 5 martori și reaudierea a 3 dintre inculpați, inclusiv a lui Liviu Dragnea. Toate aceste persoane urmează să fie audiate la termenul din data de 18 martie.
Dosarul DGASPC a intrat în faza de apel în septembrie 2018 și a fost amânat de 5 ori până acum, în urma controverselor cu privire la completurile de 5 judecători. Completul care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.
În cazul în care magistrații de la Curtea Supremă nu vor da o sentință definitivă până la data la care se va pensiona judecătoarea Luciana Mera, una dintre psobilități ar fi ca judecarea dosarului să continue odată cu venirea uni alt judecător în complet. Pentru a trage de timp, însă, Liviu Dragnea ar putea cere, prin intermediul avocaților săi, reluarea procesului de la zero, invocând că noul judecător nu cunoaște dosarul.
Liviu Dragnea este acuzat de săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica.