O companie de investiţii uriaşă vine cu veşti bune: „Nu există riscuri! Criza va fi pe termen scurt, ca pe 11 septembrie”

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 19:27
O companie de investiţii uriaşă vine cu veşti bune: „Nu există riscuri! Criza va fi pe termen scurt, ca pe 11 septembrie”
O companie de investiţii uriaşă vine cu veşti bune Nu există riscuri! Criza va fi pe termen scurt, ca pe 11 septembrie FOTO: Profimedia

Compania multinaţională de investiţii şi servicii financiare Goldman Sachs vine cu veşti bune. Americanii susţin că această criză cauzată de pandemia de coronavirus nu va cauza „riscuri sistemice”, ci că va fi una pe termen scurt.

O companie de investiţii uriaşă vine cu veşti bune: „Nu există riscuri!”

Goldman Sachs compară criza de acum cu cea de la 11 septembrie 2001 când a fost atacul terorist de la World Trade Center. În plus, Guvernele intervin pentru stabilizarea pieţelor şi băncile sunt capitalizate, se arată într-un raport al companiei, citat de Mediafax.

Compania multinaţională americană a analizat, în cursul unei videoconferinţe la care au participat 1500 de reprezentanţi ai unei firme, efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus.

„Ar putea dura până la şase luni pentru revenire”

Potrivit Goldman Sachs, premisele sunt ca virusul să afecteze 50% din populaţia SUA şi 70% din populaţia Germaniei, cu efecte grave asupra 5% dintre persoanele infectate. Rata mortalităţii este în jur de 3,5% conform OMS, având în principal vârstnici şi oameni care suferă şi de alte boli.

„Economia Chinei a fost afectată masiv, situaţie care generează efecte negative asupra materiilor prime şi a reţelelor de aprovizionare cu materiale pe plan global. 

Ar putea dura până la şase luni pentru revenire. Creşterea economică pe plan mondial ar fi cea mai scăzută în ultimii 30 de ani, la nivelul a 2%”, se arată în raportul Goldman Sachs.

„Nu există riscuri sistemice. Nici măcar nu vorbeşte nimeni despre acest lucru”

Americanii susţin că: „vor fi efecte negative asupra pieţelor financiare din cauza virusului propriu-zis, dar daunele reale sunt generate în special de psihologia de pe pieţe. Virusurile au fost mereu printre noi.

Pieţele de capital ar urma să îşi revină complet în a doua jumătate a anului. Nu există riscuri sistemice. Nici măcar nu vorbeşte nimeni despre acest lucru. Guvernele intervin pentru stabilizarea pieţelor, iar sectorul bancar privat este capitalizat foarte bine. 

Situaţia pare a fi resimţită mai degrabă precum cea de după atentatele de la 11 septembrie 2001 decât ca în 2008″, se arată în raportul publicat de Goldman Sachs.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×