Numirile la șefia Parchetului General și a DIICOT, contestate în contencios administrativ

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
21/02/2020, 15:04
Numirile la șefia Parchetului General și a DIICOT, contestate în contencios administrativ
Giorgiana Elena Hosu, propusa pentru functia de procuror-sef al DIICOT/ Foto: Hepta

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” intenționează să atace în contencios administrativ decretele președintelui Klaus Iohannis prin care Gabriela Scutea a fost numită procuror general României, iar Giorgiana Hosu procuror-șef la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, informează News.ro. Asociația invocă faptul că șeful statului a ignorat avizul negativ dat în ambele cazuri de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Principal motiv, lipsa avizului CSM

Fidelă principiilor care ghidează activitatea magistraţilor şi susţinând obligativitatea respectării de către Statul Român a recomandărilor MCV, Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” a hotărât să promoveze acţiune la instanţa de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”,  se arată într-un comunicat al asociației.

”Inițiativa pentru Justiție” reclamă că procedura prin care au fost făcute numirile ignoră recomandările făcute de-a lungul timpului de către Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția.

Un motiv suplimentar invocat de către asociație în cazul Gabrielei Scutea este că informațiile legate de participarea sa la întâlniri cu oficiali europeni în urma protestelor magistraților sunt false.

Având în vedere informaţiile false apărute în spaţiul public referitoare la pretinsa participare a doamnei procuror Gabriela Scutea la întâlniri cu înalţi oficiali europeni, cu ocazia protestelor magistraţilor români de la Bruxelles din 4 aprilie 2019, proteste generate de modificările aduse legilor justiţiei, Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” precizează că la întâlnirea cu dl Frans Timmermans, comisar european, dna procuror Gabriela Scutea nu a participat, iar pretinsa întâlnire cu dl Antonio Tajani, parlamentar european, nu a avut loc”, precizează sursa citată.

În consecință, asociația va solicitat ca instanța să anuleze decretele de numire ale celor două procuroare, decrete semnate de către Iohannis.

Bologa, acceptat de toată lumea

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi cele două decrete de numire, un al treilea decret fiind cel prin care Crin-Nicu Bologa a fost desemnat procuror-șef al Departamentului Național Anticorupție.

Bologa a fost singura propunere făcută de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a obținut un aviz pozitiv al secției de procurori din Consiliul Superior al Magistaturii.

Tot joi, decretele semnate de președinte au fost publicate în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×