Nu doar în Bucureștiul aerul este toxic! Probleme cu poluarea sunt în toata zona Balcanilor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 15:06
Nu doar în Bucureștiul aerul este toxic! Probleme cu poluarea sunt în toata zona Balcanilor
Poluarea din București este prezentă în toată peninsula balcanică *foto: balkaninsight.com

Ceața densă, vremea rece care favorizează poluarea, dar mai ales iresponsabilitatea autorităților sunt prezente nu doar în România, ci și în mai multe țări din Balcani.

Astfel, în Serbia, Bosnia şi Croația, nivelul de poluare a crescut cu mult peste limitele admise. Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să rămână în case și să folosească măști anti-particule.

Probleme cu poluarea în toată zona Balcanilor

Situația dramatică în ceea ce privește poluarea a fost posibilă și din cauza condițiilor meteo, cum ar fi ceața. Totodată, în mai multe dintre locuințele din respectivele țări încălzirea locuințelor se face printr-un sistem centralizat care folosește combustibili fosili.

De altfel ,în Belgrad, oficialii s-au reunit de urgență într-o ședință guvernamentală. Asta în timp ce la Sarajevo, în capitala Bosniei, s-au înregistrat depășiri de până la trei ori mai mari decât nivelul maxim admis în Uniunea Europeană.

În Croația, care este și stat membru al Uniunii, autorităţile au anunțat că limitele de poluare au fost depășite în mai multe zone din Zagreb. Astfel, toată zona Balcanilor este afectată de fenomenul poluării în marile orașe, arată Pro Tv.

Poluarea din București, motiv de scandal între primarul Capitalei și ministrul Mediului

Un caz special s-a produs însă în București, acolo unde s-a ajuns chiar la un război în toată regula între Ministrul Mediului, Costel Alexe, și primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Alexe susține că depășirile de pulberi fine ne îmbolnăvesc grav, dar primăria nu vrea să ia măsuri. Gabriela Firea a negat acuzațiile și chiar a susținut că prin măsurile pe care le-a luat calitatea aerului s-a îmbunătățit în Capitală.

Scandalul a ajuns unul personal între cei doi după ce Costel Alexe a demis-o pe șefa cabinetului comisarului Gărzii de Mediu din București, nimeni alta decât sora lui Firea, Angelica Cobzaru. În replică, Firea i-a spus ministrului Mediului că dacă nu îi place în București, se poate muta.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×