Noua Lege a Educaţiei poate aduce concedieri masive! 25.000 de oameni ar putea fi daţi afară

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
27/10/2019, 09:55
Noua Lege a Educaţiei poate aduce concedieri masive! 25.000 de oameni ar putea fi daţi afară
Noua lege a Educației vine cu schimbări care amenință posturile profesorilor. Sursa foto: Viva FM

Noua Lege a Educației poate duce la concedieri în sistemul de învățământ din România. Este vorba despre modificarea articolului 66 din actul care reglementează organizarea sistemului educațional prin care se reduce numărul de ore pentru elevi. Reducerea numărului de ore îi va afecta pe profesori, iar unii dintre ei vor fi nevoiți să comaseze anumite cursuri.

Noua Lege a Educației poate duce la concedieri mari

În sistemul primar, numărul maxim de ore prevăzut conform modificările este de patru ore pe zi, iar pentru gimnaziu 5 ore pe zi. În acest fel, nu se poate depăși numărul de 20 de ore săptămânale la clasele I-IV și 25 de ore la clasele V-VIII. Această modificare, benefică pentru elevi, nu este una tocmai bună și pentru profesori. Cu alte cuvinte, vor exista ore care nu vor dispărea, ci vor fi reintegrate în orarul elevilor. Nu e exclus să fie împărțite cu alte ore sau discipline.

Modificarea aceasta dă peste cap organizarea fiecărei școli și, spun profesorii, chiar și programa școlară. Nu se știe încă la ce anume se va renunța și care sunt materiile pe care se va pune mai mult accent. Se pot reduce din orele de limba română, matematică, istorie sau o limbă străină, acestea fiind cele mai multe din cadrul programei în timpul unei săptămâni, însă asta înseamnă o comasare a informațiilor în orele de care vor dispune profesorii pe viitor.

Sindicate: „Există riscul major de declanșare a unui conflict în învățământul preuniversitar”

„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar şi pe elevi . (…) Această măsură, poate fi utilă sistemului de învăţămât numai dacă va fi însoţită de alte măsuri absolut obligatorii. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către Preşedintele României, trebuie emisă o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declanşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar”, transmit sindicaliștii din învățământ, conform zf.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×