Mutarea ambasadei României la Ierusalim, cea care a pornit un război crunt între Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, mai are nevoie doar de o semnătură! Documentul mai necesită semnătura unui singur secretat de Stat, ca mai apoi să fie trimis Preşedinţiei, şefilor Camerelor Parlamentului şi premierului, potrivit ministrului Externelor, Teodor Meleșcanu.
„Se circulă la nivelul secretarilor de stat, care să îşi dea semnătura”, a spus Meleşcanu, care marţi a prezentat bilanţul primelor şase luni de mandat. El a explicat procesul prin care trece acest document.
„În urma unei aprobări a Guvernului, am declanşat o operaţiune de analiză a problemei mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Acest document a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe, cu participarea unui număr important de ministere şi servicii specializate. Am căutat să punem pe două coloane care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, care sunt problemele juridice pe care le ridică o asemenea iniţiativă, având în vedere faptul că există rezoluţia Consiliului de Securitate 478, care prevede în mod direct faptul că toate ţările trebuie să-şi aibă, în relaţiile diplomatice cu Israelul, ambasadele la Tel Aviv”, a afirmat ministrul.
El a spus că, în această etapă, mai este necesară o singură semnătură a unui secretar de stat. „Acest document a fost elaborat împreună cu toate ministerele şi pe probleme de securitate şi apărare, dar şi pe probleme economice şi comerciale şi aşa mai departe şi la ora actuală mai are o singură semnătură – un secretar de stat din Ministerul de Externe, după care vom prezenta acest document Preşedinţiei, preşedinţilor celor două Camere şi prim-ministrului, astfel încât să avem o bază pentru a discuta serios despre această temă”, a mai spus el.
Ulterior, respectivul document poate intra în următoarea etapă de analiză, chiar în afara sesiunii parlamentare. „Se poate trimite deja acum, pentru ca să aibă la dispoziţie toate elementele, astfel încât să poată să adopte o decizie în cunoştinţă de cauză. Lucrul cel mai important din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe este acela de a avea o poziţie comună a tuturor decidenţilor politici”, a adăugat el.
Întrebat dacă sunt mai multe avantaje sau dezavantaje în urma schimbării locației ambasadei României din Israel, Meleşcanu a răspuns: „Ele nu se pot cuantifica. Există şi avantaje, şi dezavantaje într-o asemenea activitate. Din punctul nostru de vedere, un rol foarte important îl reprezintă latura juridică”. Totodată, şeful diplomaţiei române a fost întrebat cum va fi afectată candidatura ţării noastre pentru un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU de faptul că România analizează posibilitatea mutării ambasadei.
România ar fi printre primele țări care-și mută ambasada, după SUA, după ce președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în decembrie, fapt care i-a înfuriat pe aliații arabi ai Washingtonului și i-a șocat pe palestinieni, care vor ca partea estică a orașului să fie viitoarea lor capitală.
”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a decis să înceapă procedura de mutare efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”, declara președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Conform legislației românești, ultimul cuvânt de spus în privința mutării îl are președintele de centru Klaus Iohannis, care a declarat că nu a fost consultat.
Într-un comunicat, președintele Iohannis a îndemnat guvernul să dea dovadă de ”responsabilitate și discernământ în privința deciziilor majore de politică externă, care au efecte strategice, inclusiv asupra securității naționale”.
”Președintele dorește să reamintească de existența unei serii de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU […] care cer, între altele, ca statele membre ONU să se abțină de la a-și înființa misiuni diplomatice la Ierusalim”.