Mugur Isărescu, despre ”taxa pe lăcomie”: Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă! Sunt pasaje care nu sunt clare

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
08/01/2019, 16:07
Mugur Isărescu, despre ”taxa pe lăcomie”: Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă! Sunt pasaje care nu sunt clare GALERIE FOTO
Guvernatorul României, Mugur Isărescu, a comentat măsurile luate de Ministerul Finanțelor

Guvernatorul României, Mugur Isărescu, a comentat măsurile luate de Ministerul Finanțelor, care a introdus „taxa pe lăcomie”. „Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă! Sunt pasaje care nu sunt clare.”, a fost spus șeful BNR cu privire la măsura Guvernului.

Șeful BNR i-a răspuns ministrului Teodorovici, care a spus că BNR a făcut presiuni asupra băncilor pentru ca ROBOR să scadă. Dealtfel se pare că nimeni de la minister nu a cerut părerea BNR pentru măsurile economice din ultima vreme. Nu am auzit să mă fi chemat domnul Teodorovici la discuții, am auzit din piață, nu se face așa la televizor.  Noi nu facem presiuni, nu ne jucăm cu asta. E principalul instrument de politică monetară.”, a comentat guvernatorul României. 

Mugur Isărescu, despre ”taxa pe lăcomie”: „În prag de Crăciun vii cu o bombă din asta”

Mugur Isărescu spune că ”taxa pe lăcomie” a fost o adevărată bombă de Crăciun, iar Ministerul Finanțelor nu a cerut niciun studiu de impact Băncii Naționale. Discuți cu instituția bancară, nu la sfârșit de an, în prag de Crăciun vii cu o bombă din asta. Cred că domnul ministru de Finanțe va discuta totuși. Sunt părți din lege pe care clar nu le înțelegem, nu sunt clare. E vorba de stabilitate macroeconomică, de impact.”,  a spus Mugur Isărescu. 

Studiul de impact ar fi fost cerut de ministrul Eugen Teodorovici după ce măsura fusese deja luată. „A fost o echipă care a făcut o evaluare, în mod normal trebuia să o avem dinainte, nu să iasă în presă, ne-a fost cerut un impact după. Se reduce eficiența politicii monetare. Probabil și alte instituții trebuie să mai evalueze impactul, dar repet, trebuie să discutăm serios. În Parlamentul României trebuie să se discute, nu facem grafice și șuete la televizor! Avem dreptul să facem propuneri, nu putem noi să modificăm ordonanța. Funcționarea comitetului care poate evalua se află pe site-ul BNR. Evaluările noi le-am trimis Ministerului de Finanțe, dar au scăpat și în presă.”, a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: Programului „Prima Casă” trebuie să i se aducă îmbunătățiri

În ceea ce privește cursul BNR, Guvernatorul nu a comentat acțiunile din piață ale instituției pe care o conduce.Nu facem discuții pe curs, pe evoluția lui! Programului Prima Casă trebuie să i se aducă îmbunătățiri.”,  a completat șeful BNR. În primele zile ale anului 2019, leul s-a depreciat, dar ROBOR-ul a scăzut constat, fiind acum la cel mai mic prag din ultimele 6 luni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×