Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit despre adoptarea monedei unice euro și a vorbit despre momentul în care ar trebui ca țara noastră să treacă la euro. Isărescu a susținut că România a ales calea de mijloc și că va face acest pas când se va ajunge la convergența reală de 70-75 %.
Mugur Isărescu susține că în prezent nivelul de convergență este de 61% iar România ar suferi un șoc destul de mare dacă ar adopta moneda euro: „România a ales calea de mijloc în ceea ce priveşte adoptarea monedei unice, considerând un nivel de convergenţă reală de cel puţin 70 – 75% % ca fiind critic înainte de adoptare. Acum suntem la un nivel al convergenţei reale de 61%. La acest nivel am fi sever afectaţi de şocurile asimetrice şi astfel nu am putea să sincronizăm ciclurile de business cu celelalte economii europene din Zona Euro”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe la București.
Guvernatorul BNR a precizat că România a îndeplinit toate criteriile de converngență, dar nu a participat în mecanismele de schimb. De asemenea, faptul că în acest moment ratele de dobândă pe termen lung şi inflaţia nu mai sunt în conformitate cu cele stabilite arată că ar trebui să ne îndreptăm spre o convergenţă nominală de durată, nu accidentală sau temporară, susţine Isărescu.
Mugur Isărescu cere autorităților române să nu se grăbească în adoptarea euro, întrucât acest proces trebuie analizat pas cu pas: „Acesta înseamnă că trebuie să existe o pregătire serioasă, minuţioasă pentru a putea face faţă provocărilor inerente”. Guvernatorul BNR a menţionat că este mai bine să ne construim cu grijă “aleea către euro şi nu să ne grăbim ca să ajungem primii acolo”.
În ceea ce privește riscurile, Isărescu a spus că deficitul fiscal şi cel de cont curent pot să erodeze foarte mult economia naţională. De acea guvernatorul BNR consideră că este mai bine ca ajustările să se facă într-o manieră graduală, decât să le facă piaţa.