Mugur Isărescu, anunț îngrijorător despre mărirea punctului de pensie: „Nu avem soluție financiară și economică”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 18:22
Mugur Isărescu, anunț îngrijorător despre mărirea punctului de pensie: „Nu avem soluție financiară și economică”
Mugur Isărescu nu susține măsura de majorare a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Sursa foto: hepta.ro

Majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, anunțată cu surle și trâmbițe încă de pe vremea Guvernului PSD, nu este văzută cu ochi buni de Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) îi avertizează pe membrii actualului Executiv că o astfel de măsură nu este sustenabilă, în contextul unei creșteri economice de doar 4%. În aceste condiții, riscăm să „rătăcim vreo 40 de ani într-un deșert financiar”.

Mugur Isărescu, avertisment dur în privința majorării pensiilor

Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. Păi da legea e mare şi lată, are atâtea prevederi.

Hai să fim serioşi cu cifrele. Nu pot să vă dau acum un răspuns pentru că nu am un răspuns. Aici nu este decât soluţie politică. Deci nu avem soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială”, a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.

Isărescu: „Nu sunt bani pentru pensii”

Totodată, guvernatorul BNR a precizat că „banii nu pică din cer”, iar majorarea pensiilor de la 1 septembrie este aproape imposibilă, în condițiile în care „România are deficit și nu surplus bugetar”. În ceea ce privește interzicerea cumulării salariului de la stat cu pensia, măsură propusă de actualul Guvern, Isărescu a anunțat că va prefera să rămână cu pensia.

Am fost ales de Parlament și, dacă se decide acest lucru, am să aleg pensia, până la terminarea mandatului”, a precizat guvernatorul în cadrul aceleiași conferințe de presă, susținute miercuri, 8 ianuarie.

Reamintim că pe 27 noiembrie, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, afirma că amânarea majorării punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.775 lei este singura măsură capabilă să aducă deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, şi urmează să se majoreze cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×