Motivele pentru care se amână discuțiile despre bugetul pe 2019. Explicațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
12/12/2018, 16:23
Motivele pentru care se amână discuțiile despre bugetul pe 2019. Explicațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici GALERIE FOTO
Motivele pentru care se amână discuțiile despre bugetul pe 2019. Explicațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor a confirmat în această după-amiază că proiectul de buget pentru 2019 nu va fi discutat mâine, 13 decembrie, în ședința de Guvern. În cadrul interviului, Eugen Teodorovici nu a dezvăluit dacă acesta va fi adoptat până la sfârșitul lui 2018 sau abia anul viitor. Totul se întâmplă la nici 24 de ore după ce politicianul a spus despre 2019 că este un an cu buget istoric.

“Mai trebuie clarificate anumite aspecte. Unii întreabă: cum faceţi rost de fondurile pentru investiţiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulaţi investiţiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a declarat ministrul Finanțelor.

Motivele pentru care se amână discuțiile despre bugetul pe 2019

Suspendarea ședinței CSAT de ieri reprezintă unul dintre motivele pentru care discuțiile pe buget au fost amânate. Acestea vor fi reluate abia pe 19 decembrie. Este foarte important de știut că, în cazul în care bugetul este adoptat fără aviz de la CSAT, acesta ar putea fi contestat la Curtea Constituțională. Avizul este necesar pentru bugetele instituțiilor din domeniul apărării.

În cadrul declarațiilor făcute recent, Eugen Teodorovici a subliniat că, dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, relatează digi24.ro. În plus, Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede în astfel de situaţii că poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

“Este foarte important să fie totul foarte clar, este mai important ca niciodată. Va exista o dezbatere şi va fi un buget foarte bine fundamentat”, a mai declarat ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a fost ministru al fondurilor europene și apoi al finanțelor publice în Guvernul Victor Ponta.

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un Fond de investiţii locale, cu un buget de 10 miliarde de euro, pentru proiecte privind dezvoltarea localităţilor. Anunțul a fost făcut după ședința Comitetului Executiv al PSD de președintele partidului. Tot atunci, Liviu Dragnea a mai spus că banii pentru acest fond vor veni “din România”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×