Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu a trecut. Acuzațiile care i se aduc ministrului de Finanțe

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 18:43
Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu a trecut. Acuzațiile care i se aduc ministrului de Finanțe
Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu a trecut, însă ministrul rămâne în funcție. Sursa foto: captură Youtube Agerpres

Moțiunea simplă inițiată de social-democrați împotriva lui Florin Cîțu a trecut astăzi în Senatul României. Social-democrații îl acuză pe liberal că acțiunile și discursurile sale au dus la deprecierea leului în raport cu celelalte monede, în special cea europeană, dar și că s-a împrumutat foarte mult în doar câteva săptămâni.

Moțiunea împotriva lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi

În textul moțiunii care a trecut azi cu 59 de voturi pentru (56 au fost contra) scrie că Florin Cîțu s-a împrumutat cu 3,4 miliarde de lei în doar două săptămâni de când a preluat puterea.

„Guvernul s-a instalat, efectul energizantului a trecut și iată că la fix o lună niciuna dintre aceste măsuri – care fantastice, care sarcastice – nu doar că nu a fost luată, dar nici măcar nu are vreo urmă de proiect în vreun stadiu de implementare! În fapt, singura „certitudine” după învestirea guvernului Orban și instalarea dumnealui”, este o parte a textului moțiunii.

Orban nu îl schimbă pe ministrul Finanțelor

„Pentru că în luna în care s-a instalat la Ministerul Finanțelor Publice, la nici două săptămâni de când a preluat portofoliul, Ministrul Cîțu a împrumutat România cu 3,4 miliarde lei, o sumă uriașă, la care se adaugă împrumuturi în valoare de 338 milioane euro”, se plâng social-democrații, scrie știripesurse.ro.

„Mai grav este că a făcut acest lucru la niște costuri uriașe. Iată cum arată disecția costrurilor la care s-au împrumutat profesioniștii din PNL: pentru obligațiunile la 10 ani, dobânda plătită de guvern a crescut de la 4,23%, la 4,55%, adică o creștere cu 32 puncte de bază, iar pentru titlurile de stat în lei, pe termen scurt (40 – 60 de luni), dobânzile au crescut de la 3,55% la 4,09%, adică o creștere cu peste 54 puncte de bază”, au completat pesediștii.

Orban a spus că a fost stupefiat că PNL a fost azi judecat în Parlament de cei care au dus economia la marginea prăpastiei. Premierul României spune că moțiunea de azi nu a fost decât o mișcare politicianistă ieftină.

Orban a insistat că PSD a lăsat vraiște în urmă și că a mințit cu nerușinare acoperind dezastrul din economie.

„Asta este o mișcare politicianistă ieftină. În mod normal domnul Teodorovici ar trebui să dea socoteală în altă parte pentru dezastrul bugetar pe care l-a lăsat… Ei nu au prevazut în buget banii necesari pentru plata pensiilor, ajutorul de încalzire, decontarea concediilor medicale…”, a declarat Orban.

„Voturile lor sunt voturi care nu fac altceva decât să-i ridice un soclu domnului ministru al Finanțelor. Sub nicio formă nu am de gând sa iau vreo decizie importriva domnului ministru”, a mai spus premierul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×