Din 2019, pensiile vor suferi din nou modificări. Sistemul de stat din România a efectuat patru schimbări, iar printre acestea se numără majorarea punctului de pensie sau acordarea posibilităţii de a munci la o vârstă mai înaintată.
De la 1 iulie 2018, pensiile au intrat creştere, iar punctul de pensie a crescut cu un procent de 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. A fost majorată şi valoarea pensiei minime garantate, iar de la 1 iulie 2018 pensionarii din sistemul public şi cei din sistemul militar au primit lunar 640 de lei. În acelaşi timp, funcţionarii pulici au posibilitatea de a lucra încă maximum trei ani de zile după atingerea vârstei de pensionare. Aceştia pot munci doar în cazul în care depun o cerere tip cu două luni înainte de a împlini vârsta de pesionare.
Mai mult, femeile pot lucra până la 65 de ani, iar angajatorii nu se pot opune deciziei acestora, în cazul în care îşi doresc acest lucru. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor vorbea despre cum se vor schimba pensiile din 2019 atunci când a anunţat care sunt măsurile fiscale pentru anul viitor: ”La partea de pensii, prevederile din OUG: de la 1 septembrie punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei.(…)Va continua acordarea de vouchere de vacanță, la un nivel de 1.450 de lei.(…)Pentru sectorul de educație, salariul în 2020, salariul va crește de la 1 septembrie 2019 cu ce era în Legea salarizării pentru 2022.(…)
Sunt și câteva măsuri menite să intensifice acea zonă de disciplină financiară. Am spus că MPF trebuie să aibă un rol activ.(…) Pentru prima oară în administrația din România, ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament, poate să modifice limitele în cazuri deosebite”, spunea ministrul Teodorovici.
Iniţial, femeile se puteau pensiona la vârsta de 63 de ani, iar acum pot lucra până la 65.