Senatul a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege inițiat de UDMR prin care membrii minorităților naționale vor putea susține examen de admitere la facultate, indiferent dacă respectiva universitate are program de studii în limba respectivă. O regulă similară a fost instituită și pentru intrarea la masterat și doctorat, scrie Edupedu.ro.
După adoptarea proiectului, acesta merge la președinte în vederea promulgării.
Proiectul prevede ca toată universitățile să dea posibilitatea celor care doresc să dea examen de admitere în limba minorității din care fac parte, chiar dacă în timpul studiilor universitare cursurile se țin în limba română. Până acum, examenele în limba maternă se puteau susține doar la evaluarea națională, bacalaureat și universitățile multiculturale.
”În sistemul de învățământ la toate nivelurile, specializările, programele, programele de studii, ciclurile de studii și formele de învățământ, proba examenului de absolvire și examenul de admitere se organizează cu respectarea principiului echității și asigurării egalității de șanse și se susțin, la alegere, în limba în care au fost studiate disciplinele respective, conform legii”, prevede alineatul 12 al articolului 46.
Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a declarat pentru Edupedu.ro că noua prevedere încalcă autonomia universitară
“Oriunde ar da examen de admitere un absolvent al unei minorități din România, universitatea – chiar dacă nu are secție în limba lui – este obligată conform acestui paragraf să îi facă subiectele în limba în care el a învățat. Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este: 1. o încălcare a autonomiei universitare și 2 introducerea unei inegalități”, a spus Miclea.
Acesta a menționat că poate apărea situația paradoxală în care un român va putea cere să dea examen în limba română la o secție cu studii în limba maghiară.
”După părerea mea, această generalizare a prevederilor paragrafului inițial de lege la toate ciclurile de învățământ încalcă autonomia universitară și el nu trebuie promulgat. El este în contradicție cu alte pragrafe care spun că universitățile au dreptul să-și organizeze admiterea”, a mai spus Miclea.
Același proiect de modificare a Legii educației elimină restricția numărului de mandate pentru rectori.