Ministrul Sănătății trage un puternic semnal de alarmă: „Suntem într-o perioadă critică în sistemul sanitar”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 17:00
Ministrul Sănătății trage un puternic semnal de alarmă: „Suntem într-o perioadă critică în sistemul sanitar”
Ministrul Sănătății, anunț îngrijorător despre sistemul sanitar din România. Sursa foto: gandul.info

Sistemul sanitar din țara noastră trece printr-o perioadă critică, avertizează ministrul Victor Costache, prezent la deschiderea Zilelor UMF Iași, eveniment ce marchează 140 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior. Potrivit acestuia, întreaga situație putea fi evitată dacă medicii erau consultați în luarea deciziilor strategice din ultimii ani.

Ministrul Sănătății, anunț îngrijorător despre sistemul sanitar din România

În momentul de față suntem într-o perioadă critică în sistemul sanitar. Am văzut cu toții raportul Comisiei Europene pentru România, publicat acum două săptămâni și cred că nu am fi ajuns aici, dacă medicul ar fi avut un cuvânt de spus mai important în deciziile strategice care s-au luat în cursul anilor în orientarea sistemului sanitar,

Am rămas un pic în urmă în sistemul sanitar și cred că îmbinarea dintre excelența academică și dintre excelența profesională ne va ajuta să depășim acest moment de cumpănă”, a afirmat ministrul Sănătății în discursul rostit vineri la Iași.

Reacția lui Victor Costache despre cazul pacientei care a murit la două săptămâni de la externare

În altă ordine de idei, chestionat în privința pacientei care a încetat din viață la doar două săptămâni după ce fusese externată din spital, Victor Costache nu a dorit să ofere foarte multe detalii, preferând mai degrabă să ocolească subiectul. Mai mult decât atât, oficialul a lăsat de înțeles că pe ordinea de zi sunt alte probleme mai importante  decât acest incident nefericit.

Haideți să ne focusăm asupra subiectului de azi, deoarece, din păcate, în sănătate sunt foarte multe drame și tragedii care trebuie analizate”, a răspuns ministrul, în momentul în care a venit vorba despre moartea inexplicabilă  a pacientei internate la Spitalul Municipal din Pașcani pentru banale dureri de genunchi.

Revoltat de întreaga situație, fiul femeii de 88 de ani a sesizat Direcția de  Sănătate Publică și Ministerul Sănătății în legătură cu modul în care a fost tratată mama sa de medicii unității sanitare din județul Iași. Bărbatul susține că aceasta nu a beneficiat de tratamentul și îngrijirea adecvate, iar după câteva săptămâni avea răni pe spate, precum și mâinile și picioarele umflate.

Mai mult, pacienta se afla sub tratament sever și permanent după un accident cardio-vascular, dar medicamentele nu i-au mai fost administrate cu regularitate, pe motiv că era mai mult în stare de somnolență. A ajuns în stare critică, așa că medicii i-au transmis fiului că o poate lua acasă. A venit pe propriile picioare și a plecat în comă.

Femeia a mai trăit de atunci doar două săptămâni, timp în care a îndurat chinuri înfiorătoare. A murit cu zile, este de părere fiul său, din vina medicilor care nu i-au mai administrat medicamentele, făcând ca afecțiunile de care suferea să-i agraveze starea.

La același spital din Pașcani, un băiețel de doar șapte ani s-a stins din viață fulgerător, după ce inițial fusese diagnosticat cu o banală varicelă, motiv pentru care i-au fost administrate antitermice. Familia susține că starea micuţului s-a agravat în zilele următoare, astfel că l-au dus din nou la spital, unde a murit. Părinţii acuză atât nepăsarea medicilor, cât şi lipsa aparaturii necesare din spital și sunt hotărâți să-și caute dreptatea în instanță.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×