Ministrul Muncii: Înghețarea salariului, scenariu pesimist trimis CE

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
13/12/2018, 09:22
Ministrul Muncii: Înghețarea salariului, scenariu pesimist trimis CE
Marius Budai, ministrul Muncii Înghețarea salariului, scenariu pesimist trimis CE

Ministrul Muncii șu Justiției Sociale, Marius Budăi, spune că înghețarea salariilor este cel mai pesimit scenariu trimis către Comisia Europeană (CE), iar acest lucru nu se va întâmpla. Salariile  vor crește de la 1 ianuarie cu 25% din diferența salarială  de acum și cea din 2022.

Mariu Budăi a fost întrebat despre documentul trimis Comisiei Europene cu privire la înghețarea salariilor din 2019, iar ministrul a explicat că membrii UE trebuie să trimită Comisiei prognoze cu privire la bugetul pe anul viitor, de la cea mai pesimistă până la cea mai optimistă.

Marius Budăi spune că înghețarea salariului este cel mai pesimist scenariu

Ministrul Muncii Înghețarea salariului, scenariu pesimist trimis CE
Marius Budai, ministrul Muncii: Înghețarea salariului, scenariu pesimist trimis CE

Cel mai negru scenariu al României pe care l-a trimis Comisiei Europene este înghețarea  salariul în 2019. Marius Budăi este însă pesimist și nu își face griji pentru resursele din ce în ce mai mici și nici pentru faptul că vor face o „gaură” în Fond. La fel garantează și premierul Viorica Dăncilă, dar și fostul ministru Olguța Vasilescu.

„Comisia Europeană solicită tuturor ţărilor membre mai multe prognoze despre cum văd bugetul pe anul viitor, referitor nu numai la încadrarea în deficit, ci şi la venituri şi cheltuieli, şi măsuri pentru ocupare. Sunt diferite scenarii pe care noi trebuie ca şi Guvern să le trimitem la Comisia Europeană. Scenariile pleacă de la cel mai pesimist până la cel mai optimist. Atunci când vorbiţi despre îngheţare, era o discuţie atunci când ne-am fi dorit ca acel 2022 unde noi am spus că aplicăm legea salarizării să-l coborâm la 2020. Aveam nevoie pentru acest scenariu ca în 2019 să se meargă liniar cu salariile apoi din 2020 să ajungem direct la 2022.

Acesta era scenariul nostru cel mai pesimist. După care au mers şi celelalte scenarii. Acest scenariu nu va fi pus în practică(..) aşa sunt solicitate acele variante, de la pesimiste la optimiste.

Ultima discuţie pe care am avut-o azi cu domnul ministru Teodorovici (ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici n.r) şi cu doamna premier (Viorica Dăncilă n.r), de la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare acel 1/4 din diferenţa salarială unde suntem acum şi unde vom fi în 2022, deci 25% din această diferenţă. De la 1 ianuarie intră în vigoare acel salariu minim garantat în plată pe ţară diferenţiat pe nivel de studii. Astea sunt discuţiile de azi şi le veţi vedea când le vom aplica”, a subliniat ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×