Ministerul Sănătății, decizie de ultimă oră în privința românilor din Italia care vin din zonele afectate de coronavirus! Vor fi ținuți în carantină timp de 14 zile

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/02/2020, 11:59
Ministerul Sănătății, decizie de ultimă oră în privința românilor din Italia care vin din zonele afectate de coronavirus! Vor fi ținuți în carantină timp de 14 zile
Autoritățile române iau măsuri după ce coronavirusul a ajuns în Italia. Persoanele care se întorc din zonele afectate vor fi plasate în carantină timp de 14 zile. Sursa foto: pinterest.com

În doar 24 de ore, Italia a devenit statul european cel mai afectat de coronavirusul chinezesc, nu mai puțin de 11 localități din regiunea nordică fiind în carantină din cauza agentului patogen. S-au închis școli, spitale, restaurante, tribunale, dar și magazine, iar două persoane au murit deja din cauza pneumoniei severe, în vreme ce alte 18 se află în stare gravă.

Ministerul Sănătății anunță că românii care vin din Italia vor fi plasați în carantină

În aceste condiții, mulți dintre românii stabiliți în zonele afectate își doresc să se întoarcă în țară. Prin urmare, Ministerul de Externe a anunțat constituirea unui grup de lucru care să se afle în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Totodată, pentru a evita riscul declanșării unei epidemii și la nivelul țării noastre, Ministerul Sănătății a decis că persoanele care se întorc din Veneto și Lombardia, unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor fi preluați direct de la aeroport și plasați în carantină timp de 14 zile.

Nu au fost înregistrate cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus

Pentru moment, situația este sub control, anunță reprezentanții instituției conduse de Victor Costache, printr-un comunicat de presă transmis duminică. Autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români infectați cu bacteria care a speriat întreaga lume.

Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu coronavirusul chinezesc la punctele de frontieră terestre, maritime, fluviale și aeriene. În ceea ce privește persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect, acestea vor fi raportate imediat de toate unitățile sanitare unde se prezintă, fie că vorbim despre unitățile primiri urgențe, spitale, sau medici de familie, atât direcțiilor de sănătate publică, cât și Serviciului de monitorizare din cadrul DSU.

În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×