Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării, i-a transmis de curând un semnal de alarmă președintelui Klaus Iohannis. Acesta dorește să arate că tragerea Armatei în diversele planuri politice este extrem de periculoasă. De asemenea, Mihai Fifor ridică semne de întrebare și în numele militarilor care, spune acesta, sunt puși în situația în care nu știu cui sunt subordonați. ”Un sondaj recent, arată că, poate, cea mai iubita instituție din această țară rămâne Armata României. Ne spun datele că, față de iunie 2018, Armata a crescut în încrederea românilor cu 6%, ajungând, la finele lui noiembrie 2018, la finele mandatului meu, la un onorant procent de 77% încredere. Asta în condițiile unui an extraordinar de bun, cu realizari interne și externe demne de toată lauda.
Practic, fiecare obiectiv asumat pentru 2018 a fost atins. Am prezentat aceste lucruri și nu aș vrea să o mai fac o data. Ca ministru al Apărării, vreme de aproape un an și jumătate, am încercat să țin Armata României în afara jocului politic, inevitabil tentat să se propage și în rândul militarilor. Am înțeles perfect ce înseamnă controlul civil impus de Constituție și de legile specifice de organizare și care este rolul acestuia. E drept, nu de puține ori a trebuit să balansez orgoliile, firești și de înțeles, ale castei militare, cu cerințele politice ale unui Program de guvernare extrem de exigent. „
„Eu cred ca am reușit să câștig încrederea colegilor militari și, astfel, să formez echipa care să facă performanță cu adevarat, iar rezultatele vorbesc de la sine. Pentru că, fără încredere reciprocă, militar și politician nu pot transpune în practica tot ce e atât de necesar pentru militari și pentru țară: înzestrare, echipare, încadrare prezență în teatre, diplomație militară, calitatea vieții militarului…Și da, poate îți ia un timp să înțelegi, ca om politic, că singura politica pe care o fac militarii, oriunde se vor fi aflând ei, se rezumă, simplu, în doua cuvinte: Onoare si Patrie.
Trăim zilele acestea momente delicate pentru Armata Romaniei. Schimbarea șefului Statului Major al Apărării, indiferent cum se numește el, este un moment major pentru orice armată a lumii. Așa cum este definit de lege, șeful Statului Major al Apărării este militarul cel mai înalt în rang din armată, el fiind, de facto, seful militar. Lui i se subordoneaza toate celelalte categorii de forțe și, vreme de patru ani, conduce armata. Este perfect adevărat, că pentru a se evita derapajele de orice natură, asupra armatei există controlul civil, exercitat politic de Guvern, prin ministrul apărării, cel care conduce Ministerul Apărării Naționale și căruia, șeful SMAP i se subordonează. Pentru și mai mult control, Constituția îi conferă atribuții – limitate și de echilibru – și Președintelui statului.
Situația creată pune Armata României și țara într-o situație imposibilă. Militarilor li se cere să continue subordonarea fața de un șef al Apărării recuzat de ministrul sau, care a propus oficial un înlocuitor pentru viitorul mandat. Cum va putea colabora ministrul apărării cu șeful Statului Major pe care în acest moment îl considera ilegitim și în afara mandatului? Asta în condițiile în care am preluat practic Presedinția Consilului Uniunii Europene, în cadrul căreia România este chemată să joace un rol esențial pentru definirea viitorului relației NATO – UE, relație vitală pentru apărarea colectiva. Ca să nu mai vorbesc de toate programele și proiectele uriașe aflate în derulare sau în curs de contractare.
Sunt ani buni în care s-au construit relațiile speciale pe România le are cu aliații săi și, mai ales, cu partenerul strategic SUA. Un singur lucru nu i s-a putut vreodată reproșa României și acest lucru a fost prestația din punct de vedere militar. Respectul și încrederea de care ne bucuram, oriunde în lume, se datorează jertfei și profesionalismului militarilor români – cei mai buni ambasadori ai acestei țări. Și atunci? Cui folosește atragerea Armatei României în jocul politic, adevărata capcană – tentație otravită pentru orice militar? Păcat. Nu cred că, la ora aceasta, cineva ar putea estima costurile pe termen lung pentru Armată și pentru țară, pentru ceea ce s-a petrecut zilele acestea și pentru precedentul extrem de periculos creat. Derapajul trebuie oprit și e imperios necesară revenirea la dialog instituțional, la litera și spiritul legii, care reglează mecanismele extrem de fine ale funcționării instituției armatei. Până atunci, voi sublinia din nou un lucru, pe care nu trebuie să îl uităm vreodata. Militarii români fac și vor face întotdeauna o singura politica….și aceasta se rezuma, simplu, la doua cuvinte: Onoare și Patrie!”, a fost mesajul lui Mihai Fifor pentru pre;edintele statului, Klaus Iohannis.