Medicii pot face consultații prin telefon, iar rețetele pot fi trimise pe mail. Cardul de sănătate se suspendă

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 18:02
Medicii pot face consultații prin telefon, iar rețetele pot fi trimise pe mail. Cardul de sănătate se suspendă
Medicii pot face consultații prin telefon, iar rețetele pot fi trimise pe mail. Cardul de sănătate se suspendă. Sursa foto: Hepta

Guvernul condus de Ludovic Orban a decis aprobarea unui proiect de hotărâre ce va permite ca medicii să facă prin telefon consultații și să trimită prin mail rețetele medicale.

Consultații prin telefon, oferite de medici

Executivul aprobă hătărârea prin care medicii de familie pot efectua consultații prin telefon și pot trimite prin poșta electronică rețetele medicale. În plus, hotărârea presupune suspendarea cardului de sănătate pe perioada stării de urgență, informează Digi24.

„Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră”, se arată în proiectul de hotărâre.

În plus, medicii de familie și cei de specialitate din ambulatoriu clinic pot face consultații la distanță, notând în fișa pacientului ora și modul în care a fost făcut consultul, iar documentele pot fi trimise pacientului prin e-mail.

„Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră.

Tratament decontat de stat pentru bolnavii de COVID-19

De aceste consultații beneficiază toate persoanele aflate pe teritoriul României.”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern”, anunță proiectul de hotărâre.

Mai mult, în proiectul aprobat luni de Guvern se precizează că serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgență.

Toate cheltuielile cu pacienții infectați cu COVID-19 se suportă din bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate.

În plus, biletele de trimitere vor avea termenele de vaabilitate prelungite cu 90 de zile, după ce s-a luat decizia de a consulta doar cazurile urgente.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×