Medicamentele mai ieftine, retrase de pe piață! Care este motivul și ce spun companiile

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
16/02/2019, 08:27
Medicamentele mai ieftine, retrase de pe piață! Care este motivul și ce spun companiile GALERIE FOTO
Romanii vor ramane fara medicamentele mai ieftine

Preşedintele reales al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), Adrian Grecu, a declarat că românii vor rămâne fără medicamentele mai ieftine! Astfel, mii de medicamente generice esenţiale pacienţilor români au fost sau vor fi retrase din piaţă, ca urmare a poverii fiscale cauzate de taxa clawback!

Adrian Grecu spune că autorităţile române ar trebui să implementeze un calcul diferenţiat al taxei clawback, care reprezintă o treime din prețul de producție!

Medicamentele ieftine vor fi retrase de pe piață din cauza taxei clawback

”Mii de medicamente generice esenţiale pacienţilor români au fost sau vor fi retrase din piaţă, urmare a poverii fiscale cauzate de taxa clawback, care reprezintă cel puţin o treime din preţul de producţie. Solicităm autorităţilor implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback – singura măsură care poate opri dispariţia medicamentelor”, a declarat Adrian Grecu.

APMGR a anunţat, vineri, că şi-a desemnat conducerea pentru următorii doi ani. Astfel, Adrian Grecu, Country Manager Mylan Romania, a fost reales preşedinte în cadrul Adunării Generale din data de 12 februarie 2019.

Ce sunt medicamentele generice

Medicamentele generice intră în fabricație în momentul în care brevetul unui medicament inovativ expiră, în medie după 10-15 ani. La finalul acestei perioade, orice companie îl poate produce și dezvolta, fără însă a schimba formula substanței active, iar produsul rezultat se numește medicament generic. Medicamentele generice, asemenea medicamentelor inovative sunt compuse din substanța activă și excipienți.

medicamente ieftine
Medicamentele ieftine vor fi retrase din cauza taxei de clawback

Substanța activă, cea care dă efectul farmacologic al unui medicament, este asimiliată în organism prin utilizarea unor substante auxiliare, numite excipienți. Deși mențin aceeași substanță activă, producatorii de medicamente generice continuă activitatea de cercetare și dezvoltare și după expirarea protecției brevetului, pentru a îmbunătăți, de exemplu, forma sau calea de administrare.

Medicamentele generice au aceeași eficiență, calitate și siguranță ca produsele inovative și sunt supuse aceluiași control strict înainte de acordarea licenței de producție și aprobarea comercializării.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×