Sunt multe poveşti legate de măseaua de minte. Unii spun că poţi chiar să înnebuneşti, daca nu o scoţi. În general, molarii de minte erup între 17 – 25 ani, deşi uneori apar mult mai târziu. Atunci când stau o perioadă îndelungată sub gingie pot ieşi la suprafaţă deja afectaţi. În urma unui consult la medicul dentist şi a unei radiografii putem constata că la vârsta de 8-10 ani există măsele de minte. La 12 ani, coroana este formată, iar la 17-18 ani rădăcinile sunt dezvoltate, fapt ce corespunde vârstei medii a erupţiei. La 25 de ani apar cam 90% dintre măselele de minte.
Există persoane care au trei, două sau o singură măsea de minte. Ca urmare a dezvoltării omului, a modificării masticaţiei şi a alimentaţiei moderne, maxilarele s-au micşorat şi nu mai permit apariţia tuturor celor patru molari de minte, ei rămân incluşi şi vor fi descoperiţi radiologic. Măselele de minte au nevoie de loc pe arcada matură pentru a ieşi. De aceea, apar la maturitate, când arcadele dentare şi-au terminat dezvoltarea. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Medicul stomatolog Florina Dospinescu explică cum ne poate afecta sănătatea o măsea de minte netratată şi de ce apare la maturitate.
Cazurile în care este absolut necesar un tratament de chirurgie dentară:
-În cazul infecţiei gingiei care înconjoară măseaua de minte. Resturile se acumulează între gingie şi dinte, moment în care apare inflamaţia, apoi infecţia dureroasă. În acest caz, medicul specialist va extrage dintele pentru ca fenomenul să nu se agraveze.
-Când apare o carie. Medicul specialist în chirurgie dentară poate recomanda extracţia dintelui pentru că molarii de minte sunt foarte greu de tratat, în primul rând din cauza poziţiei.
-Când măseaua de minte afectează dinţii învecinaţi, transmiţându-le carii şi boli parodontale.
-Din motive ortodontice: când molarul al treilea împiedică buna desfăşurare a tratamentului ortodontic se recomandă extracţia.
-O simplă radiografie îl poate ajuta pe medicul dentist să îşi dea seama dacă molarii de minte vor erupe corect.
-Sunt cazuri când se recomandă extracţia măselei de minte, chiar dacă pacientul nu prezintă dureri sau alte simptome. În alte situaţii măseaua de minte poate fi doar tratată, evitându-se extracţia.
De asemenea scoaterea preventivă a molarului 3 este o temă complexă în lumea medicală, astfel că pacientul ajunge să se întrebe dacă este bine sau nu să scoată măselele de minte.
Din păcate, răspunsul la această întrebare nu este unul simplu. Decizia medicală depinde de modul în care molarul 3 a erupt şi de existenţa complicaţiilor. Molarii de minte sunt foarte greu de tratat din cauza poziţiei sau există situaţii în care dintele rămâne încarcerat în gingii, ţesuturile din jurul său se inflamază, iar de aici până la infecţie nu mai e decât un singur pas. Medicul dentist este cel care decide tratamentul şi tot el recomandă extracţia, în cazul unei inflamaţii repetate.
Sursa: csid.ro